Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter drevs bort med tårgas – för ett foto

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, om upploppen i USA.
Donald Trumps stab drev bort demonstranter för att ta bilden.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Promenaden till kyrkan spreds i ett videoklipp från Vita huset.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidentens stab.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Runtom i USA demonstrerar människor till följd av George Floyds död.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Upplopp har pågått utanför Vita huset.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Demonstranter drevs bort med gummikulor och tårgas.

Sedan anlände Donald Trump, för att bli fotad med en bibel utanför Vita husets närmaste kyrka.

Nu avslöjar Washington Post vad som ledde fram till måndagens dramatiska utspel.

Demonstranter hade samlats vid St Johns-kyrkan, ett stenkast från Vita huset, för att protestera till följd av George Floyds död i Minneapolis.

Sedan kom polisen. 

Folksamlingen drevs bort med tårgas och gummikulor – innan Donald Trump och hans stab anlände till kyrkan. Där fotades presidenten med en bibel höjd i ena handen.

På tisdagen spreds ett klipp om händelsen från Vita huset, där triumferande musik hörs i bakgrunden.

Utspelets bakgrund

Enligt Washington Post var det justitieministern William Barr som gav ordern om att bryta upp demonstrationen.

Källor berättar även för tidningen om tre bakomliggande skäl till att presidenten ville utföra handlingen:

För det första ville Trump inte framstå som svag. I helgen spreds nyheten om att han förts till en säkerhetsbunker i samband med protester utanför Vita huset under fredagen. Trump rasade över nyheten på måndagen.

PROTESTERNA I USA – DETTA HAR HÄNT

Den 25 maj avled amerikanen George Floyd i Minneapolis. 

46-åringen greps av polis misstänkt för att ha försökt betala med falska sedlar. Fyra poliser skickades till platsen, varav en, Derek Chauvin, satte sitt knä mot George Floyds nacke. 46-åringen vädjade till poliserna och upprepade flera gånger att han inte kunde andas.

Ambulans skickades till platsen och George Floyd fördes till sjukhus. Han avled av sina skador och Derek Chauvin har sedermera gripits. Samtliga fyra poliser har fått sparken.

George Floyds död fick stor uppmärksamhet och i flera stora städer i USA har protester, bland annat organiserat av organisationen ”Black Lives Matter”, ägt rum.

I flera städer har även våldsamma upplopp brutit ut. Affärer har plundrats, byggnader har satts i brand och över 4 000 personer har gripits. 

För det andra var presidenten upprörd över kritiken kring hans telefonsamtal med George Flyods bror, Philonise. Flera medier rapporterade att Trump inte hade lyssnat på brodern, efter att denne intervjuats av MSNBC:

– Han gav mig ingen möjlighet att ens prata. Jag försökte, men han bara ignorerade mig och ville inte höra vad jag hade att säga, sa Philonise Floyd i intervjun.

För det tredje var Trump starkt kritisk till rapporteringen om upploppen utanför Vita huset. Bränder och oroligheter kantade söndagens rapportering, och dagen efter förde presidenten flera samtal om hur kontrollen skulle återtas i Washington DC.

Kritiken mot Trump

Donald Trump möttes av starka reaktioner efter utspelet vid kyrkan. Kritiken haglade in från demokrater, men även ett fåtal republikaner stämde in.

Susan Collins, senator i Maine, säger till Washington Post att presidenten ”framstod som osympatisk och okänslig till folkets rätt att fredligt protestera”.

South Carolinas Tim Scott, den enda svarta republikanen i senaten, instämmer.

– Om frågan är om man ska använda tårgas för att rensa gatan så att presidenten kan gå och bli fotograferad, då är svaret nej, säger han, enligt Washington Post.

Se ingripandet som utlöste kaoset i USA

Skjutna journalister • Polishus i brand • Detta har hänt efter George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.