Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranten inför G7-mötet: ”Vi kommer att gå till attack”

Stora G7-snackisen: ”Var kommer det bli bråk och konflikt”
”Vi kommer att gå till attack mot världens ledare”, säger kvinnan som kallar sig ”Camille”.
Foto: Magnus Falkehed
Banker i trakten bommar för av rädsla för upplopp.
Foto: Magnus Falkehed

BIARRITZ. Badorten Biarritz är i dag en belägrad stad under G7-mötet då sju av världens mäktigaste ledare träffas. 13 000 poliser patrullerar överallt i och kring den stängda staden.

Inte utan anledning. 

– Vi kommer att gå till attack mot världens ledare. Visa dem att vi finns här, säger en av tusentals demonstranter som bor i läger utanför sydfranska Biarritz.

Hon kallar sig ”Camille”. Det gör alla i hennes vänsterextrema och anarkistiska rörelse. Man kan fråga sig varför hon vill vara maskerad och anonym? Polisen har redan hennes namn, berättar hon:

– Säkerhetspolisen har klassat mig som S av den femte graden, säger hon. Det vill säga som en potentiell säkerhetsrisk efter långa månader av engagemang i rörelser där protester har kantats av tårgas, glassplitter och våldsamheter.

Men i lägret utanför Hendaye råder en fredlig stämning kantad av ateljéer för politiska diskussioner. Mat erbjuds till valfritt pris. Andra lagar cyklar i en verkstad och de Gula västarna har ett eget stånd.

Det gigantiska säkerhetspådraget får inte bara konsekvenser för de som har kommit till Biarritztrakten för att protestera eller debattera om klimat, rättvisefrågor och fördelningspolitik.

Protester i Frankrike inför G7-mötet i helgen.

Helt avspärrat

De runt 25 000 Biarritzborna får inte förflytta sig som de vill. Delar av staden är helt avspärrad, speciellt området kring den av surfare älskade stranden. Stadsborna får inte ta ut sina sopor sedan fyra dagar av rädsla för att det ska ligga en bomb i någon av dem. Äldre har svårt att få vård i hemmet då hemhjälp och sjukskötare inte kan ta sig genom avspärrningarna.

– De flyttade till och med på rugbymatchen mellan Biarritz och Bayonne! Vet de inte att rugby är en religion här, säger taxichauffören Antoine Duval.

Nu har ledarna från USA, Frankrike, Storbritannien, Italien, Tyskland, Kanada, EU-kommissionen och Japan fram till måndag på sig att försöka komma närmare en lösning på flera av världens mest brännande frågor. Handelskrig, klimatmigration, rättvisefrågor, Iran och skatter på USA:s nätjättar är några av dem.

Men även bränderna i Brasilien kan bli en het fråga. Frankrikes president Emmanuel Macron vill att G7-länderna – där Brasilien inte ingår – tar upp frågan. Det uppskattade inte Brasiliens president, Jair Bolsonaro alls.

– Det representerar en kolonialistisk mentalitet som inte hör hemma i detta sekel, twittrade Bolsonaro.

USA:s president Donald Trump anses stå Bolsonaro politiskt nära. Däremot så har hans förhållande till Emmanuel Macron blivit allt kyligare. Trump uppskattar till exempel inte att hans franske värd försöker göra diplomatiska trevare mot Iran för att rädda vad som räddas kan av kärnkraftsavtalet.

G7-mötet i Frankrike drar igång demonstrationer. Yves äger en sushirestaurang och berättar om vad han är rädd för ska hända.

Boris Johnsons premiär

Gentemot Iran har Storbritannien legat på i princip samma linje som Frankrike. Men G7-mötet blir nu den nye premiärministern, Boris Johnsons första stora, internationella sorti.

Många kommer att betrakta noggrant hur Boris Johnson och Donald Trump fungerar tillsammans, bara ett par månader från Halloween och ett möjligt avtalslöst, hårt Brexit.

Elefanten i rummet är under tiden Rysslands Vladimir Putin som inte längre är medlem i G7-klubben. Trots annekteringen av Krimhalvön i Ukraina är USA:s president öppen för ett återinträde av Ryssland. EU-länderna inte att det sker utan villkor.

Ledarna kommer att flygas in under lördagen till Biarritz och stadens lyxigaste palats vid strandpromenaden.

Donald Trumps egen presidenthelikopter landade för snart en vecka sedan i Spanien. Dit flögs den i ett militärt lastplan. Var Air Force One landar hålls hemligt in till sista stund.

Franska myndigheter sätter upp express-domstolar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.