Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mörkade dödstal för att dölja för Trump

New York-guvernören Andrew Cuomo anklagas för att ha mörkat dödstalen på delstatens äldreboenden. I ett videosamtal uppges Cuomos assistent säga att de ”frös till” av rädsla för att informationen skulle användas till Trumps fördel i presidentvalet.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo misstänks ha mörkat hur många som dött av covid-19 på delstatens äldreboenden.
Foto: TNS / NEW YORK DAILY NEWS/TNS/SIPA USA SIPA USA
New York Posts första sida.
Foto: Skärmavbild / New York Post
Enligt Cuomos assistent ska man valt att inte rapportera in dödstalet då det kunde användas av Donald Trump i hans återvalskampanj. Arkivbild.
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN

New York-guvernören Andrew Cuomo anklagas för att ha mörkat dödstalen på delstatens äldreboenden.

I ett videosamtal uppges Cuomos assistent säga att de ”frös till” av rädsla för att informationen skulle användas till Trumps fördel i presidentvalet.

Enligt flera medier kan siffran vara 50 procent högre än den officiella statistiken.

Den demokratiska guvernören Andrew Cuomo har flera gånger hyllats för sitt ledarskap under pandemin, och det är ett ämne han även skrivit en bok om. Men nu riskerar han att fråntas de mandat som möjliggör särskilda beslut på grund av nödläget – flera politiska röster kräver även hans avgång, enligt Washington Post.

Anledningen är att Cuomo misstänks ha mörklagt hur många som dött i covid-19 på delstatens äldreboenden. Enligt uppgifter från hans egen assistent, Melissa DeRosa, ska de ha använt sig av ett ett kryphål som för med sig att en person på ett äldreboende som dör på ett sjukhus inte räknas som ett dödsfall på ett äldreboende, rapporterar New York Post 

Melissa DeRosa har uppgett att de ”frös till” när de upptäckte det faktiska dödstalet och att de valde att inte rapportera in uppgifterna – då de var oroliga att Donald Trump skulle använda det i sin återvalskampanj.

”Han (Trump) började twittra att vi dödade alla på äldreboenden. Han började gå efter Murphy (guvernör i New Jersey), och Gavin Newsom (guvernör i Kalifornien), och Gretchen Whitmer (guvernör i Michigan)”, ska DeRosa ha sagt enligt New York Post.

Smittade skickades tillbaka

Cuomo har även anklagats för att ha snabbat på smittspridningen på New Yorks äldreboenden förra våren, efter han förbjudit äldreboenden från att neka sjuka personer. Direktivet drogs sedan tillbaka tre månader senare, enligt AP.

Flera republikaner vill att Cuomo, som är bror till den kända CNN-journalisten Chris Cuomo, ska avgå och han är även ifrågasatt i de egna leden.

”Det här är ett svek mot allmänhetens förtroende”, skriver Andrew Gounardes, demokrat i New Yorks senat, på Twitter.

Över 15 000 personer som bott på äldreboenden i New York dog i sviterna av covid-19 förra året, inklusive de som nu rapporterats in. Enligt flera medier kan 50 procent fler dött på äldreboenden än vad som först uppgavs. Sammanlagt 45 000 personer har dött av covid-19 i delstaten.


Se mer:

Ryssland ljugit om dödssiffran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.