Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraternas skräck i Florida: ”Blir svårare för varje dag”

Biden: ”Trump har gett upp”
Uppslutningen kring Joe Biden i Miami är sämre än väntat.
Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT
Valarbetare gör vad de kan för att få folk att rösta.
Foto: MIAMI HERALD/TNS/ABACA / STELLA PICTURES

– Ni håller i nyckeln. Om Florida blir blått (Demokraternas partifärg), är det klart, utropade Biden till sina anhängare på ett valmöte i delstaten på torsdagen.

Men nu larmar partiets kampanjarbetare om svag uppslutning i största och viktigaste countyt: Miami-Dade.

Florida är ofta den enskilt viktigaste delstaten att vinna för en presidentkandidat. Även i år tillhör den en av de viktigaste. Särskilt för den sittande presidenten, som kommer få mycket svårt att vinna om han inte lyckas i Florida.

Det tog Joe Biden fasta på i sitt tal i Broward County på torsdagen.

– Landets hjärta och själ står på spel här i Florida. Om Florida blir blått är det klart, sa Biden och vädjade till Floridas stora kubanska befolkning.

– Vi måste rösta för en ny Kuba-politik. Den här administrationens taktik fungerar inte. Kuba är inte närmare frihet och demokrati än de var för fyra år sedan.

Går sämre än Clinton i Miami

Nu varnar partiets valarbetare för att det går trögare i Floridas största county, Miami-Dade, och att det hotar den tilltänkta segern i delstaten. 

I Miami behöver Demokraterna samla ihop så mycket röster det bara går, för att täcka upp för förmodade förluster i andra delar av staten. 2016 vann Hillary Clinton med 29 procentenheter i Miami, men förlorade ändå.

Endast 53 % av registrerade demokrater har förtidsröstat, mot 59 % för republikanerna, skriver Politico. Siffrorna är betydligt sämre än Hillary Clintons var. Enligt analytiker har Demokraterna framför allt problem med att engagera väljare med latinamerikanska rötter. 

Varit försiktiga i pandemin

Kampanjarbetare tror att en orsak till den dåliga uppslutningen kan vara att Bidens kampanj har varit försiktig i pandemin och inte uppmuntrat till dörrknackning.

– Vi fick inte den typen av finansiering för att kunna göra det arbetet förrän väldigt sent i valrörelsen, säger Frederica Wilson, ledamot i representanthuset, till Politico.

I helgen deltar Kamala Harris tillsammans med Frederica Wilson i ett event för att uppmuntra till valdeltagande, men hon är besviken över att kampanjen ännu inte gett grönt ljus till mer sådant arbete.

– Vi har inte samma uppslutning här i Miami som vi har haft tidigare. Det är oroande, säger delstatssenatorn Oscar Braynon.

En liten tröst för Biden är att han ser ut att ha bättre stöd hos den äldre befolkningen i andra delar av Florida än vad Hillary Clinton hade. Men, säger en demokratisk kampanjarbetare till Politico, för varje dag som går ser det svårare ut att vinna Florida.

– Vårt folk hatar Trump och tycker om Biden. Men inte tillräckligt många av dem älskar Biden. 


Florida behövs för att Trump ska kunna vinna

Analysen: ”Trump måste vinna Florida”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.