Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraternas oro: Våldet kan gynna Donald Trump

Upplopp har skakat Kenosha i Wisconsin.
Demokrater oroar sig för att Donald Trump kan gynnas av plundring och våld som skakat landet senaste tiden.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Joe Biden har fortsatt ledning i opinionsmätningarna – men den krymper.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Efter upplopp i städer som Kenosha i Wisconsin har Donald Trump och Republikanerna fokuserat sitt budskap på lag och ordning.Foto: ADAM ROGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden leder inför höstens presidentval. 

Men president Trump har ökat något i vissa mätningar.

Den kände dokumentärfilmaren Michael Moore har varnat för en repris av 2016. 

”Är ni redo för en Trump-seger?” skriver han i ett inlägg på Facebook. 

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har under en lång period haft ett tydligt övertag i de flesta opinionsmätningarna inför valet i november. Även de senaste sammanställningarna av olika mätningar visar att Biden har ett tydligt försprång, enligt RealClearPolitics. 

Men efter att Demokraterna och Republikanerna har avslutat sina konvent visade vissa mätningar att presidentens chanser kan ha förbättrats något. 

En mätning från USA Today/Suffolk University visade att Bidens tvåsiffriga ledning på tolv procenteheter i juni minskat till sju procentenheter. 

Gapet minskar i nyckelstater

Mätningar har även visat att gapet minskat något i några viktiga nyckelstater.

En ny mätning från Monmouth University visade exempelvis att stödet för Biden nu har minskat till 49 procent från 53 procent i juli bland registrerade väljare i Pennsylvania. I samma mätning ökade Donald Trump från 40 procent till 45 procent. 

Enligt RealClearPolitics var det genomsnittliga gapet mellan Biden och Trump i de viktigaste nyckelstaterna den 5 september tre procentenheter, en halvering sedan slutet av juli. 

2016 tog Hillary Clinton täten i opinionsmätningarna och fick i valet nära tre miljoner fler röster än Donald Trump, men slutade ändå som förlorare eftersom Trump vann fler elektorsröster i avgörande delstater.  

En upprepning av valutgången 2016 är nu en mardröm för många demokrater och i flera amerikanska medier rapporteras om oro i partiet. 

– Inget är säkert, men att pendla mot förtvivlad ångest är inte hälsosamt, säger Ian Sams, som arbetade med Hillary Clintons kampanj 2016 till NBC News. 

Oroligheter en gåva för Trump

Oron har bland annat gällt hur Donald Trump och republikanerna allt mer har fokuserat sitt budskap inför valspurten på frågan om lag och ordning, efter upplopp i städer som Kenosha i Wisconsin och Minneapolis i Minnesota. 

Båda delstater tillhör de som kan bli avgörande för hur valet slutar. 

Den tidigare Obamarådgivaren David Axelrod skrev på Twitter i slutet av augusti om hur de senaste oroligheterna i Wisconsin kan hjälpa Trump. 

”För att vara ärlig, tajmingen av oroligheterna i Kenosha har varit en gåva till honom i det projektet”. 

Journalisten och grundaren av Axios, Mike Allen, skrev i slutet av augusti: 

”Demokrater nära Joe Biden fruktar allt mer att plundring och våld i städer kan hjälpa president Trump, särskilt bland de få som inte har bestämt sig eller de amerikaner som tvekar”. 

Enligt Vox är det oklart om den knuff Trump har fått är en effekt av oroligheterna i landet, en reaktion på Republikanernas konvent eller om det rör sig om att väljare har börjat inse att valet bara är två månader bort. 

Statistiksajten Fivethirtyeight slår dock fast i en analys att händelserna i Wisconsin så här långt inte har hjälpt Donald Trump politiskt. 

Moore varnar för repris av 2016

Bland rösterna som den senaste tiden varnat för att demokrater inte ska ta ut segern i förskott, trots Bidens försprång, finns dokumentärfilmaren och den progressiva aktivisten Michael Moore. 

Inför valet 2016 förutspådde han att Donald Trump skulle vinna valet när de flesta var övertygade om att Hillary Clinton skulle bli nästa president. Moore har nu varnat demokrater för att Donald Trump är på väg att vinna valet. Den kände filmmakaren pekade på hur vissa mätningar visade på en jämn kamp i de kritiska delstaterna. 

”Är ni redo för en Trump-seger? Är ni mentalt förberedda på att bli överlistad av Trump igen? Känns det tryggt med er säkerhet kring att det inte finns något sätt Trump kan vinna på?” frågade sig Moore i sitt inlägg. 

Moore, som stod bakom Bernie Sanders under primärvalen, slog även fast att entusiasmen bland Trumps väljare var enorm och uppmanade väljare som vill ha en ny president efter valet: 

”Överlåt det inte till Demokraterna att bli av med Trump. NI måste bli av med Trump. VI måste vakna varje dag de kommande 67 dagarna och se till att var och en av oss får hundra personer att gå och rösta”, skrev han. 

Dokumentärfilmarens utspel fick president Trump att skriva på Twitter: 

”Michael vet!!!”. 

Förlamad från midjan och nedåt efter att ha skjutits av polis – berättar nu från sjukhuset.

Genomsnittet av mätningar i viktiga nyckelstater 5 september:

Wisconsin: 

Biden: 48,5

Trump: 44,5

 

North Carolina: 

Biden: 47,8

Trump: 47,2

 

Florida:

Biden: 47,8

Trump: 46,0

 

Pennsylvania:

Biden:  49,0

Trump: 44,8

 

Michigan:

Biden: 47,3

Trump: 44,7

 

Arizona:

Biden: 49,0

Trump: 44,0

 

Källa: RealClearPolitics.com

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.