Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demokraternas maktdrag: Föreslår fler domare till HD

Joe Biden om USA:s ekonomi.
Utnämningen av Amy Coney Barrett till HD-domare blev ett rött skynke för demokraterna.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Joe Biden är tveksam till maktdraget.
Foto: SHUTTERSTOCK

Demokrater i representanthuset och senaten rustar för strid om HD.

På torsdagen föreslår de en utökning av antalet domare – för första gången på över 150 år.

Men president Joe Biden är tveksam.

Det kan bli nästa stora strid i amerikansk politik. På torsdagen föreslår en grupp demokrater i kongressen att antalet domare i Högsta domstolen ska utökas, från nio till 13.

– Det skulle återställa balansen i HD, som en del i nödvändig demokratireform, säger representanthusledamoten Mondaire Jones i ett uttalande.

Draget kommer efter det att ex-president Donald Trump lyckades utnämna tre konservativa domare till HD under sina år vid makten, senast när bortgångna liberala domaren Ruth Bader Ginsburg hastigt ersattes av djupt konservativa Amy Coney Barrett strax innan valet. Det sista blev ett rött skynke för demokraterna, då Barack Obama förvägrades att tillsätta nuvarande justitieminister Merrick Garland som HD-domare 2016, bland annat med hänvisning till att det var ett valår.

Ingen större chans att lyckas

Reformen har sannolikt inga större utsikter att lyckas, med en 50-50-uppdelning mellan partierna i senaten, där samtliga republikaner och ett antal demokrater skulle rösta emot en utökning av HD. Dessutom har president Joe Biden sagt att inte är ”något fan” av idén. I förra veckan tillsatte han dock en kommitté, med både demokrater och republikaner, som ska utreda möjliga HD-reformer. Däribland möjligheten att utöka HD, men även om tillsättningarna ska vara tidsbegränsade i stället för på livstid.

Den liberala HD-domaren Stephen Breyer har varnat för att allmänhetens förtroende för HD riskeras om antalet domare utökas, som del i ett maktspel. Under demokraternas primärval uttalade sig, bland andra, vicepresident Kamala Harris positivt om att utöka HD. Även Elizabeth Warren var för en utökning. 

Om reformen mot förmodan skulle gå igenom är det första gången sedan 1869 som antalet ledamöter ändras.

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs för några veckor sedan snubbla flera gånger på några sekunder på väg in i Air Force One.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.