Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraternas kamp för att avsätta Trump

Under fredagen inleds den fjärde dagen av riksrättsrättegången mot Donald Trump i senaten i Washington.
Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA
Donald Trumps försvarsteam tar över under lördagen då de har 24 timmar att sprida ut under tre dagar för att presentera presidentens försvar.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. För tredje dagen argumenterar Demokraterna för att Donald Trump ska avsättas. 

Intresset bland senatorerna har ibland varit svalt.  

Flera har anklagats för att spela spel, läsa en bok eller ta en tupplur, enligt BBC. 

Demokraterna i kongressen har under de senaste tre dagarna presenterat sitt åtal och lagt fram bevisen i riksrättegången mot president Donald Trump. Under de första dagarna har den första åtalspunkten, maktmissbruk, avhandlats.

I senaten presenterades bevis och inspelningar från tidigare vittnesförhör som demokraterna menar visar hur Donald Trump försökte få hjälp i det kommande valet. Enligt demokraterna stoppades militärt bistånd för att få Ukraina att inleda en utredning av den tidigare vice presidenten Joe Biden, en av Trumps huvudmotståndare inför USA-valet. Som gentjänst skulle även ett besök arrangeras i Vita huset för landets nyvalde president, Volodymyr Zelenskyj. 

”Hur mycket skada kan han orsaka?”

Demokraterna använde sig även av uttalanden från den republikanske senatorn Lindsey Graham, en av Trumps nära allierade, samt justitieministern William Barr för att visa hur maktmissbruk är grund för att avsätta en president. 

En av de ledande demokraterna som fungerar som åklagare, Adam Schiff, avslutade torsdagen med att uppmana senatorerna att avsätta presidenten. 

– Hur mycket skada kan han orsaka från nu till nästa val? En hel del. En hel del skada, sa Schiff. 

Han varnade även att Ryssland eller andra utländska intressen riskerar att påverka presidentvalet 2020 om Trump inte avsätts. 

– Låt oss säga att de tydligt börjar lägga sig i vårt val ännu en gång för att hjälpa Donald Trump. Kan ni då ens ha lite tro på att Donald Trump kommer att sätta sig upp emot dem och skydda vår nations intressen i stället för sina egna personliga intressen? Ni vet att ni inte kan det, vilket gör honom farlig för det här landet, fortsatte Schiff. 

Kallar åtalspunkten för ”absurd”

Under fredagen fokuserar demokraternas åklagare på den andra åtalspunkten, som gäller förhindrande av kongressens arbete. Demokraterna bygger detta på att Vita huset uppmanat sina medarbetare att inte medverka i riksrättsutredningen samt att Donald Trump vägrat att överlämna dokument som begärts ut. 

Demokraterna har haft totalt 24 timmar på sig under tre dagar för att lägga fram sina bevis. Samma regler gäller för Donald Trumps försvarsteam, som tar över när rättegången fortsätter under lördagen. 

Presidentens försvarare har tidigare sagt att åtalspunkterna strider mot konstitutionen och argumenterar att ingen åtalspunkt innebär att ett specifikt brott har begåtts, skriver The Hill. Trumps advokater Jay Sekulow och Pat Cipollone har avfärdat den andra åtalspunkten som ”absurd”.  

Senatorer lämnade sina platser

Amerikanska medier har anklagat såväl republikaner och demokrater att uppträda som skolbarn under rättegången, skriver BBC. 

Enligt reglerna ska senatorerna sitta på sina platser men minst nio demokrater och 22 republikaner lämnade kammaren under torsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.  

Bland dessa fanns de demokratiska presidentkandidaterna Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Michael Bennet. 

Den republikanske senatorn Marsha Blackburn tvingades försvara varför hon läste en bok i kammaren och republikanerna Jim Inhofe och Jim Risch har anklagats för att somna. Rischs talesperson uppgav för Wall Street Journal att senatorn inte hade somnat utan lyssnade med sina ögon stängda.

Demokraten Elizabeth Warren sågs av en reporter från ABC News när hon spelade ett spel. 

Fler vittnesmål ännu oklart

Hur länge rättegången pågår är ännu oklart, liksom om fler vittnesmål kommer att bli möjliga. 

Flera republikanska senatorer har sagt sig vara öppna för att rösta med demokraterna och tillåta nya vittnen – men det krävs fyra senatorer för att demokraterna ska få som de vill. 

Minoritetsledaren i senaten, demokraten Chuck Schumer, säger enligt The Hill: 

– Om jag är säker på att vi kommer få dessa fyra republikaner? Absolut inte. Är jag säker på att vi absolut inte kommer få dessa fyra republikaner? Absolut inte. Jag är hoppfull. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.