Bernie Sanders tog en stor seger i Michigan. Foto: Phil McauliffeBernie Sanders tog en stor seger i Michigan. Foto: Phil Mcauliffe
Bernie Sanders tog en stor seger i Michigan. Foto: Phil Mcauliffe
Den demokratiske konkurrenten Hillary Clinton som ännu är favorit. Foto: David Maxwell / Epa / TtDen demokratiske konkurrenten Hillary Clinton som ännu är favorit. Foto: David Maxwell / Epa / Tt
Den demokratiske konkurrenten Hillary Clinton som ännu är favorit. Foto: David Maxwell / Epa / Tt

Demokraterna möts efter Sanders seger

Publicerad

I natt drabbar Bernie Sanders och Hillary Clinton återigen samman i en livesänd debatt i Florida.

Det blir den fjärde debatten dem emellan under primärvalen.

Den kommer även att fungera som uppladdning inför nästa vecka, då ytterligare fem stater går till val.

22 stater och territorier har hittills lagt sina röster i det demokratiska primärvalet i USA.

Men valcirkusen slår inte av på takten, och redan en dag efter att Michigan och Mississippi avlagt sina röster är det dags för Bernie Sanders och Hillary Clinton att mötas igen.

Onsdagens direktsända debatt hålls i Florida, och sänds på den spansktalande tv-kanalen Univision. Just de spansktalande (Hispanics) i USA kan mycket väl bli ett av kvällens samtalsämnen, med tanke på att Florida är en av de staterna med flest spansktalande invånare i hela landet. Hillary Clinton har under primärvalen visat sig ha ytterst starkt stöd av minoritetsgrupper – i Texas fick hon exempelvis 71 procent av de latinamerikanska rösterna enligt CNN.

Debatten blir den fjärde livesända under primärvalet. Under kampanjens gång har tonläget blivit allt högre, och inför de viktiga valen på tisdagen förväntas kandidaterna inte sky några medel för att locka till sig väljarna.

Förlorar superdelegaterna

Bernie Sanders kommer till debatten med vind i seglen, efter att han mot alla odds besegrat Hillary Clinton i Michigan under tisdagen.

Segern ses av många som opinionsmässigt viktig, men räknat i antal delegater var det ingen storslam. Eftersom Michigan, utöver de 130 delegaterna, har tio superdelegater som kan välja kandidat helt utan att ta hänsyn till valresultatet lutar det åt att valet kan ha varit en förlust för Bernie Sanders. Hillary Clinton beräknas nämligen ta hem samtliga superdelegater, och med deras stöd vann den förre presidentfrun majoriteten av delegaterna i Michigan.

Det ska sägas att superdelegaterna inte gör sina val förrän under demokraternas konvent i juli.

Hillary Clinton kan å sin sida visa upp ett starkt resultat i tisdagens primärval i Mississippi, där hon var överlägsen Bernie Sanders. Generellt har Clinton visat sig vara stark i sydstaterna, framför allt bland deras minoritetsgrupper, och segrarna har i många fall varit storslagna.

Tar hem Florida

Under nästa tisdag går sammanlagt fem stater till val, varav två sydstater. Utöver Florida kommer även invånarna i North Carolina att bestämma sig för vem de vill se som demokratisk presidentkandidat.

Enligt opinionsundersökningar lutar det också åt att Clinton tar hem de båda systaterna i överlägsen stil. Hon har även ett övertag i de andra staterna som går till val: Ohio, Illnois, och Missouri. Frågan är således hur länge Sanders, trots sitt framgångsrika resultat i Michigan, kan fortsätta kampen mot Clinton.

Sammantaget är det fem tunga stater som står på spel under nästkommande vecka. Antalet delegater som kommer att fördelas uppgår till 792 stycken, motsvarande dryga 16 procent av det totala antalet delegater. Det kan jämföras med "Super Tuesday", då cirka 22 procent av delegaterna fördelades.

Florida blir dock den viktigaste pusselbiten i spelet. Kandidaterna tampas om sammanlagt 246 delegater, och det är därför kandidaterna är på plats i Miami under onsdagskvällen.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag