Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demokraterna kräver HD-domarens avgång efter nya anklagelser

Flera kandidater till angrepp mot Joe Biden.
Nya anklagelser har kommit fram emot Trumps HD-domare Brett Kavanaugh Foto: POLARIS
Flera av Demokraternas presidentkandidater kräver Kavanaughs avgång, bland andra Elizabeth Warren och Kamala Harris. Foto: F. CARTER SMITH / POLARIS

Brett Kavanaugh valdes in som domare i USA:s högsta domstol förra året – trots flera anklagelser om sexuella övergrepp.

Nu kommer nya anklagelser fram emot honom i en ny bok.

Uppgifterna gör att flera av Demokraternas presidentkandidater kräver att han avsätts.

Efter en infekterad strid och anklagelser om sexuella övergrepp valdes Brett Kavanaugh in som domare i USA:s högsta domstol i oktober förra året. Rösterna i senaten blev 50 för och 48 emot Kavanaugh – den minst marginal en HD-domare röstats in med på 130 år – efter en kontroversiell FBI-utredning om de påstådda övergreppen. 

Övergreppen skulle ha skett under Kavanuaghs studietid och utredningen har bland annat kritiserats för att man inte hörde alla vittnen.

Bok om anklagelserna mot Brett Kavanaugh 

Nu släpps en bok, av de två New York Times-journalisterna Robin Pogrebin och Kate Kelly, där nya uppgifter och anklagelser läggs fram. I ett utdrag i New York Times berättar journalisterna vad de kommit fram till i sin granskning av Brett Kavanaugh och särskilt anklagelserna från en av kvinnorna: Deborah Ramirez. 

Ramirez har anklagat Kavanaugh för att, under en fest på Yale, blottat sig för henne och tryckt sin penis mot henne. Reportrarna berättar att de hittat sju personer som hörde talas om incidenten långt innan Kavanaugh blev en federal domare. Två av dessa var klasskamrater som säger sig ha känt till händelsen redan några få dagar festen.

De avslöjar också att det finns anklagelser om ännu en liknande händelse på Yale. Det är en klasskamrat från studietiden som ska ha kontaktat FBI och berättat att han sett Kavanaugh göra samma sak mot en annan kvinna. Dessa uppgifter ska aldrig ha utretts.

Den kvinnliga studenten i fråga ska själv inte minnas händelsen, enligt vänner till henne. 

Demokrater kräver Kavanaughs avgång

Nu kräver flera av Demokraternas presidentkandidater att Kavanaugh ställs inför riksrätt så att han kan avsättas. Elisabeth Warren, Kamala Harris, Beto O'Rourke och Julian Castro kräver alla denna åtgärd.

”Precis som mannen som utsåg honom måste Kavanaugh ställas inför riksrätt”, skriver Elizabeth Warren på Twitter.

https://twitter.com/ewarren/status/1173290967773982722

Samtidigt kallar Kamala Harris hela utredningen och kongressförhören för en bluff. Vidare kallar hon Kavanaughs plats i högsta domstolen för en ”förolämpning mot strävan efter sanning och rättvisa”.

https://twitter.com/KamalaHarris/status/1173250953103007745

”Vi vet nu att han ljög under ed. Han måste ställas inför riksrätt”, skriver Beto O'Rourke. 

President Donald Trump rycker dock ut till försvar för Brett Kavanaugh. Han uppmanar domaren att börja stämma folk för förtal i stället. ”Eller så borde justitiedepartementet hjälpa honom. Lögnerna är otroliga.”

Domare Brett Kavanaugh har hela tiden hävdat sin oskuld gällande de tidigare anklagelserna och har inte velat svara på frågor om den nya anklagelsen. 

USA-experten om Demokraternas debatt.