Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demokraternas Rapahel Warnock tar sista platsen i senaten

Raphael Warnock tar den sista platsen i senaten. Därmed får demokraterna 51 av senatens 100 platser.
Foto: NATHAN POSNER/ SHUTTERSTOCK

Det blir en ny förlust för en Donald Trump-kandidat i mellanårsvalet. 

Georgias sittande senator, demokraten Raphael Warnock vinner över den tidigare amerikansk fotbollsspelaren Herschel Walker.

Det innebär att demokraternas majoritet i senaten blir något säkrare, med 51-49.

Att demokraterna skulle ha kontroll över senaten var redan klart innan valet i Georgia. Demokraterna hade säkrat 50 av de 100 platserna och med vicepresidentens utslagsröst innebär det att Kamala Harris skulle avgöra vid ett likaläge.

Ändå är den sista platsen viktig – och nu lutar allt åt att Raphael Warnock får behålla den. De flesta stora medier, som AP, CNN och NBC News beräknar, liksom statistikgurun Dave Wasserman, att han besegrar sin republikanska motståndare Herschel Walker. Med 99 % av rösterna räknade ligger Warnock på 51 % mot Walkers 49 %. 

Till tonerna av Stevie Wonders klassiker ”Higher Ground” och en publik som skanderar ”six more years” gick Raphael Warnock in på scenen i Atlanta, strax efter elva på kvällen, lokal tid. 

– Folket har talat, utropar han.

– Jag är Georgia. Jag är ett exempel och en produkt av dess historia. Av dess smärta och dess löfte.

Strax innan hade Herschel Walker också hållit ett tal till sina supportrar, där han erkände sig besegrad och sa att han inte skulle komma med några ursäkter för förlusten. 

https://twitter.com/Redistrict/status/1600317857081872384

Lättare att driva igenom utnämningar

En av de största skillnaderna mellan en senat med 50-50 eller med ett reellt överläge på 51-49 är hur utskotten formeras. Vid 50-50 delas även alla platser i utskotten helt jämnt, vilket skulle ha gett republikanerna ett verktyg att förhala processen betänkligt. Nu kommer demokraterna att ha majoritet i alla utskott i stället. Därmed kommer arbetet för demokraterna att kunna skötas smidigare. Det blir också viktigt när det gäller att få igenom president Bidens utnämningar – såväl politiska sådana som federala domare, inklusive eventuella domare i Högsta domstolen. 

Det kommer också fungera som en slags buffert mot motsträviga senatorer i egna partiet. Demokraterna Joe Manchin från West Virginia och Kyrsten Sinema från Arizona har båda förhalat och stoppat förslag från sitt eget parti under de knappa två år som gått sedan Biden blev president. 

Trumps minskande inflytande

Herschel Walkers förlust är även dåliga nyheter för Donald Trump, vars inflytande över det republikanska partiet – och förutsättningarna för att bli dess presidentkandidat – har minskat betydligt den senaste tiden. Många lyfter i stället fram Floridas guvernör Ron DeSantis som blivande presidentkandidat och mycket av det beror på Trumps kandidaters dåliga resultat i mellanårsvalet. Av de 10 kandidater som Trump lyft fram, till senaten eller som guvernörer i stater som betraktas som jämna mellan partierna har endast två vunnit. 

När förlusten för Walker började utkristallisera sig kom kritiken mot expresidenten direkt. Den inflytelserika republikanska aktivisten Bob Vander Plaats skriver på Twitter: ”Det är inte bara en förlust för Herschel Walker, det är ännu ett slag mot tidigare president Trump. Konservativa över hela landet är trötta på att förlora”.  

https://twitter.com/bobvanderplaats/status/1600323325636378624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1600323325636378624%7Ctwgr%5E6591899a7ce3532e0f3d742346972a1fa6f38178%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2Fpolitics%2Flive-news%2Fgeorgia-senate-race-results-12-06-22%2Findex.html

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.