Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump utmanar Warren: ”Vi ses...”

Foto: MATTHEW PUTNEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Elizabeth Warren tillkännagav under lördagen det alla väntat på: Hon ställer upp som kandidat i presidentvalet i USA 2020.

Hon har blivit flitigt hånad av Donald Trump, som kallar henne ”Pocahontas” eftersom hon vid flera tillfällen hävdat att hon har anor från USA:s ursprungsbefolkning.

”Kommer hon kampanja som vår första presidentkandidat ur ursprungsbefolkningen, eller har hon efter 32 år kommit fram till att det inte funkar så bra längre?”‚ skriver Trump via Twitter. 

Hon är senator för Massachussets, där hon suttit sedan 2013, och hennes kandidatur är inte särskilt oväntad.

Men i dag blev det officiellt: hon ställer upp i presidentvalet mot sittande Donald Trump, ett val som kommer avgöras 2020.

Inte helt oväntat besked 

Elizabeth Warren har länge varit ute i det offentliga för att marknadsföra sig som en av de mest lämpliga presidentkandidaterna, utan att på riktigt uttala orden: Jag vill bli demokraternas kandidat.

I december startade hon en så kallad sonderingskommitté för att bli kandidat 2020.

Hon skickade mejl till sina väljare på nyårsaftons morgon och berättade att hon håller på att organisera en förberedande kommitté som ska börja samla pengar och tillsätta personal på nyckelpositioner inför den officiella kampanjstarten.

Men mycket fokus har hamnat på hennes ursprung, eller det hon själv säger är hennes familjs ursprung. 

I blåsväder om ursprung

Hon har i en tidigare intervju hävdad att hon har ett släktskap med ursprungsbefolkningen i USA. Detta har hånats av republikaner, och av president Donald Trump har kallat henne för ”Pocahontas”.

Warren gick i oktober 2018 ut med att ha gjort ett DNA-test som visar att hon faktiskt har ett ursprung från Cherokee-stammen i USA, men det uttalandet fick hon massiv kritik för. 

Representanter för ursprungsbefolkningen kritiserade Warrens försök att åberopa en sorts minoritetsstämpel, när hon i själva verket inte lever ett liv som är kulturellt nära en ursprungsstam. 

De fick rätt. 

Elizabeth Warren gick i början av 2019 ut och bad om ursäkt vid ett flertal tillfällen för att ha kallat sig för en ursprungsamerikan, och menade att hon borde ha visat större känslighet i frågan. 

På lördagskvällen twittrar Trump hånfullt till Elizabeth Warren:

”I dag meddelade Elizabeth Warren, som jag ibland kallar Pocahontas, att hon ställer upp i presidentvalet. Kommer hon kampanja som vår första presidentkandidat ur ursprungsbefolkningen, eller har hon efter 32 år kommit fram till att det inte funkar så bra längre?”, skriver Trump.

Presidenten lägger till:

”Vi ses under valkampanjen, Liz!”. 

Känd för att vara progressiv

Bland demokraterna är Elizabeth Warren känd för att vara en progressiv kraft, och för att ha startat den federala konsumenträttsmyndigheten ”Consumer Financial Protection Bureau” 2011.

Hennes professionella bakgrund finns inom akademin, där hon varit professor i juridik vid bland annat Harvard University.  

Hon var även ett av namnen som dök upp som potentiell vicepresident till Hillary Clinton inför valet 2016. Men, Clinton valde att gå vidare med Tim Kaine som sin vice presidentkandidat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.