Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraterna blir färre – ny kandidat hoppar av

Deval Patrick ger upp kampen om att bli Demokraternas kandidat.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Deval Patrick ger upp kampen om att bli Demokraternas kandidat, skriver Boston Globe.

Den tidigare guvernören för Massachusetts fick blygsamma 0,3 procent i Iowa – och nattens resultat i New Hampshire blev spiken i kistan. 

Mellan 2007 och 2015 var Deval Patrick guvernör i delstaten Massachusetts. 

Men i år var han på jakt efter större kontor – när han utmanade Elizabeth Warren, Amy Klobuchar och övriga demokratiska kandidater om nomineringen till presidentvalet.

Men primärvalet i Iowa blev ett fiasko – och efter nattens resultat i New Hampshire ger han nu upp kampen och stoppar sin kampanj, skriver Boston Globe. 

– Röstningen i New Hampshire i går kväll gick inte tillräckligt bra för att få tillräckligt vind i seglen och fortsätta till nästa runda. Så jag har bestämt mig för att stoppa kampanjen omedelbart, säger han i ett uttalande. 

Allt fler demokrater hoppar av

Deval Patrick meddelade redan i november 2018 att han skulle utmana om att bli Demokraternas kandidat. 

Avhoppet kommer efter att Andrew Yang i natt meddelat att han lämnar striden om nomineringen. Även Michael Bennet meddelade att han hoppar av.

SÅ SKILJER SIG DELSTATERNAS VAL ÅT

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.

• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på. Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.