Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokrat: ”Trump, överge muren rätt och slätt”

Chuck Schumer vill att Donald Trump ger upp tankarna på en mur mot Mexiko.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer uppmanar president Donald Trump att överge finansieringen av muren mot Mexiko som en del av budgetförslaget, rapporterar CNN.

– Vid midnatt stängde omkring 25 procent av statsapparaten ned på grund av en enda person – Donald Trump, säger Schumer.

Chuck Schumer säger att USA hamnat i denna situation eftersom Donald Trump kräver att skattebetalarna ska stå för en dyr och ineffektiv mur, som han dessutom lovade att Mexiko skulle betala för.

– President Trump, om du vill avsluta nedstängningen av statsapparaten överge muren, rätt och slätt. Du kommer inte att få den, säger Schumer.

 

 

Trump vägrar släppa kravet

Men Donald Trump vägrar släppa kravet på fem miljarder dollar – drygt 45 miljarder kronor – för att bygga en mur mot Mexiko. 

Därmed ser det mörkt ut att hitta en kompromiss som ska lösa dödläget i kongressen. En kongress som nu tar ledigt för julen.

Någon ny omröstning genomfördes inte under lördagen. Sent på lördagskvällen svensk tid det fanns det inga nya voteringar inplanerade, skriver Washington Post.

Nyhetsbyrån Reuters i sin tur skriver att senaten samlas igen först på torsdag, 27 december.

 

 

Under lördagen träffade presidenten en rad företrädare från Republikanerna under en lunch i Vita huset. 

Bland lunchgästerna åtefanns Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, vicepresident Mike Pence, nytillträdde stabschefen Mick Mulvaney, senator Lindsey Graham, som kritiserat Trump för trupptillbakadragandet från Syrien.

Dessutom fanns där en rad andra republikanska senatorer. Ingen av dem dock kritisk till Trumps förslag om att bygga en mur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.