Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demenssjuk man dog – efter trygghetslarm tagits bort

Mannens trygghetslarm hade tagits bort. Bilden är en genrebild. Foto: NILS PETTER NILSSON
Mannen hittades död på golvet. Bilden är en genrebild Foto: Colourbox

Den demenssjuke mannen larmade personalen för mycket, vilket fick personalen att ta bort hans trygghetslarm.

Senare hittades han död på sitt rum, rapporterar P4 Östergötland.

Den demenssjuke mannen tryckte upprepade gånger på sitt trygghetslarm på sin handled. Till slut tog personalen på Slomarps vårdboende i Mjölby bort trygghetslarmet och mannen kunde inte längre påkalla uppmärksamhet från sitt rum.

Senare hittades mannen död på golvet. 

Ingen dokumenterade när larmet togs bort och det är oklart hur länge mannen låg död, enligt P4 Östergötland. Susanne Hallberg Brandt är verksamhetschef på vårdboendet, som drivs av det norska bolaget Norlandia på uppdrag av Mjölby kommun.

– Det låter ganska makabert att säga att man plockar bort ett larm, det gör vi inte enligt rutin, sen kan det hända vid något tillfälle att man är tvungen att göra det av vissa skäl, säger hon till radion.

"Där har vi brustit"

Caroline Irebro, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Mjölby kommun, tycker att händelsen är anmärkningsvärd och konstaterar att mannen borde ha fått andra möjligheter att larma personalen – exempelvis tätare tillsyn eller konstant mänsklig närvaro.

Mannen avled i oktober, men Norlandia har ännu inte gjort en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Däremot pågår fortfarande en intern utredning, enligt företaget.

Norlandia menar att personalen har struntat i företagets rutiner.

– Vi har gammalt larm i huset så om någon trycker på larmet hela tiden sabbar det alla andras larm och då kan man plocka ett larm just då, men det som brast var att vi inte dokumenterade det. En undersköterska har inte rätt att ta bort ett larm utan att dokumentera, utan att prata med överordnad. Där har vi brustit, säger verksamhetschefen Susanne Hallberg Brandt till P4.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!