Mannens trygghetslarm hade tagits bort. Bilden är en genrebild. Foto: NILS PETTER NILSSONMannens trygghetslarm hade tagits bort. Bilden är en genrebild. Foto: NILS PETTER NILSSON
Mannens trygghetslarm hade tagits bort. Bilden är en genrebild. Foto: NILS PETTER NILSSON
Mannen hittades död på golvet. Bilden är en genrebild Foto: ColourboxMannen hittades död på golvet. Bilden är en genrebild Foto: Colourbox
Mannen hittades död på golvet. Bilden är en genrebild Foto: Colourbox

Demenssjuk man dog – efter trygghetslarm tagits bort

Publicerad

Den demenssjuke mannen larmade personalen för mycket, vilket fick personalen att ta bort hans trygghetslarm.

Senare hittades han död på sitt rum, rapporterar P4 Östergötland.

Den demenssjuke mannen tryckte upprepade gånger på sitt trygghetslarm på sin handled. Till slut tog personalen på Slomarps vårdboende i Mjölby bort trygghetslarmet och mannen kunde inte längre påkalla uppmärksamhet från sitt rum.

Senare hittades mannen död på golvet. 

Ingen dokumenterade när larmet togs bort och det är oklart hur länge mannen låg död, enligt P4 Östergötland. Susanne Hallberg Brandt är verksamhetschef på vårdboendet, som drivs av det norska bolaget Norlandia på uppdrag av Mjölby kommun.

– Det låter ganska makabert att säga att man plockar bort ett larm, det gör vi inte enligt rutin, sen kan det hända vid något tillfälle att man är tvungen att göra det av vissa skäl, säger hon till radion.

"Där har vi brustit"

Caroline Irebro, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Mjölby kommun, tycker att händelsen är anmärkningsvärd och konstaterar att mannen borde ha fått andra möjligheter att larma personalen – exempelvis tätare tillsyn eller konstant mänsklig närvaro.

Mannen avled i oktober, men Norlandia har ännu inte gjort en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Däremot pågår fortfarande en intern utredning, enligt företaget.

Norlandia menar att personalen har struntat i företagets rutiner.

– Vi har gammalt larm i huset så om någon trycker på larmet hela tiden sabbar det alla andras larm och då kan man plocka ett larm just då, men det som brast var att vi inte dokumenterade det. En undersköterska har inte rätt att ta bort ett larm utan att dokumentera, utan att prata med överordnad. Där har vi brustit, säger verksamhetschefen Susanne Hallberg Brandt till P4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag