Undersköterskan Elisabeth Marklund vill inte att ha sin egen mamma eller pappa på äldreboendet i Piteå. Foto: SVT
Undersköterskan Elisabeth Marklund vill inte att ha sin egen mamma eller pappa på äldreboendet i Piteå. Foto: SVT

Demenssjuka låses in på boende

Publicerad
Uppdaterad
När personalen går för dagen låser de dörrarna till avdelningen för demenssjuka på äldreboendet i Piteå.
Det avslöjas i kvällens Uppdrag granskning.
- Man gråter när man kommer hem, säger undersköterskan Elisabeth Marklund.
Undersköterskan Elisabeth Marklund har arbetat inom äldreomsorgen i 20 år.
Nu har det gått så långt att hon inte kan vara tyst längre.

"Gråter"

Bantningen av personal på äldreboendet i Piteå har gjort att personal låser dörrarna till avdelningen för demenssjuka så att inget ska hända.
– Man gråter när man kommer hem för man känner sig otillfredsställd, säger Elisabeth Marklund i SVT:s Uppdrag Granskning.
Hon fortsätter:
– Man vet vad man vill ge, men nu har det blivit ännu värre. Ingen är där på avdelningen längre under natten.

Strider mot lagen

Vissa av de inlåsta tar sig ut och vandrar i korridorerna om nätterna. Andra blir liggande utan att förstå hur man larmar.
Att regelmässigt låsa dörrarna strider mot lagen.
– Det har nått en gräns. Jag skulle inte vilja ha min egen mamma och pappa här, och då har det gått långt när jag själv jobbar inom det här, säger Elisabeth Marklund till Uppdrag Granskning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag