Othello är en nioårig border collie som av husse Øystein Johannesen Quiding kallas "Sveriges mest erfarna och prisbelönta sociala tjänstehund". Personalen på Kullens äldreboende i Ekerö, väster om Stockholm, kallar honom "en gudagåva".
– Tänk en demenssjuk boende som bara gråter, inte vill prata med någon eller är förvirrad och ligger och ropar. När normal mänsklig kontakt inte funkar kan hunden vara ett bra alternativ, säger Øystein Johannesen Quiding.
Han är samordnare för djur i vården hos vårdföretaget Vardaga med äldreboenden över hela Sverige. I ett uppskattat inlägg på Facebook berättar han om Othellos lugnande krafter:

"Jag berättade med låg röst medan jag lyfte upp Othello i sängen att han var jättetrött i dag. Han skulle tycka det var så skönt om han bara fick ligga hos henne en liten stund! Kvinnan tittade på medan Othello puttade nosen mot hennes hand, sen blundade hon och jag tog hennes hand i min och strök den igenom den mjuka pälsen gång på gång. Efter bara en minut drog hon en djup suck - och somnade."
Yngre kusin
Othello är veteranen, som förra året vann Svenska kennelklubbens pris Årets sociala tjänstehund, men han har också sällskap av sin yngre kusin Bellman. I en video från Kullens äldreboende spatserar Bellman med samma lugn som Othello in till en demenssjuk boende som skriker gällt. Hunden viftar på svansen och går lugnt fram till sängen – och skriken tystnar.
Othello och Bellman har varit "anställda" vid Kullen i Ekerö under drygt ett år, och verksamhetschefen Heidi Heino säger:
– De har betytt otroligt mycket för oss. De ger en guldkant på tillvaron för så många. Det är fantastiskt att kunna se effekten på nära håll.

Lugnande effekt
– Vi har så många solskenshistorier. Vi har haft boende som inte har velat komma ut ur sina lägenheter för att äta med de andra. Efter att vi introducerat hundarna är det hur lätt som helst. De kan till och med sitta i förväg och vänta på att hundarna ska komma.
Hedi Heino säger att en demenssjuk människa ha en stark drift att komma i väg, att det finns en oro i kroppen.
– Personalen kan ha gjort många försök att avleda utan att lyckas, men med hundarna är det lätt. Vi sätter oss på soffan en stund, och sedan somnar båda två, hunden med huvudet i den boendes knä.
– Det är ett konkret bevis på den lugnande effekt hundarena kan ha, säger hon.