Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Deltavarningen: Finns risk för en fjärde våg

Virusforskaren Ali Mirazimi reder ut vad du behöver veta om deltavarianten.
Professor Tom Britton anser att deltavarianten sätter högre krav på flockimmuniteten.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell: Vi har för lite data.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Över 99 procent av alla smittofall i Storbritannien är nu av deltavarianten, och på vissa håll i Sverige har det konstaterats samhällsspridning av mutationen på kort tid.

Sist en virusvariant tog över i Sverige fick vi en tredje våg – och deltavariantens framfart innebär en risk för en fjärde, enligt Svenska Dagbladet. 

– Vi kan inte utesluta att deltavarianten blir dominant, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SvD.

Anders Tegnell säger att det finns en risk att deltavarianten – som tidigare kallades den indiska varianten – kan ta över i Sverige om smittspridningen fortsätter.

– Jag kan hålla med om att det ser lite liknande ut som det gjorde i början på året med den brittiska varianten även om det nog inte går riktigt lika fort som det gjorde då, säger han till SvD och tillägger:

– Men vad det betyder för smittspridningen får vi se.   

Totalt har Sverige än så länge 207 fall av deltamutationen, men brittiska studier visar att den kan vara upp till 60 procent mer smittsam än alfavarianten – den ”brittiska mutationen” som kom till Sverige sent 2020. 

Smittsamma alfavarianten bidrog till tredje vågen

Enligt Tom Britton, professor i matematik, var alfavarianten den huvudsakliga boven för den tredje vågen i Sverige.

– Min bedömning är att den tredje vågen huvudsakligen orsakades av att vi fick in alfavarianten, som brukar sägas vara 50 procent mer smittsam än tidigare varianter, säger han till SvD.

Även före detta statsepidemiolog Annika Linde har uttryckt oro för deltavirusets potential att ta över i Sverige.

– Vi såg ju hur den brittiska varianten tog över tidigare, och nu har vi ett ännu ett kraftfullare virus, sa Annika Linde till Expressen tidigare i veckan.

90 procent flockimmunitet krävs

Britton anser att det nu krävs en högre flockimmunitet för att få stopp på spridningen.

– Förut pratade man om att vaccinationstäckning på 60–70 procent skulle ge flockimmunitet. Med alfavarianten kanske det blev 80 procent, och med den här varianten kanske 90 procent, säger han till SvD.

Svart svamp sprider sig i hans ansikte efter covid-19

Oro för dödliga följdeffekten av corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.