Deltagarna om Stockholm Halvmarathon: ”Oslagbart”

Kristina Axelsson Lager, Marathongruppen.
Foto: Privat
Deltagare som precis kommit i mål på Strömbron i centrala Stockholm.
Foto: Expressen TV

Under lördagen var det dags igen – då arrangerades Stockholm Halvmarathon för 18:e gången i ordningen.

Drygt 12 000 deltagare gav sig av från Strömbron mellan Slottet och Kungliga Operan, för att sedan ta sig genom stora delar av centrala Stockholm och slutligen nå i mål där loppet startade

– Det har gått väldigt bra och smidigt. Vi har haft ett fantastiskt löparväder, säger Kristina Axelsson Lager, presskontakt vid arrangören Marathongruppen.

Stora delar av trafiken i Stockholms innerstad stoppades när över 10 000 löpare, från 84 olika nationer sprang de 21 098 meterna under lördagseftermiddagen.

Enligt Kristina Axelsson Lager finns det framför allt två faktorer som gör att deltagare lockas till loppet.

– Halvmarathon är en sån distans som många klarar av med lite träning. Det är en riktigt tuff utmaning, men om man tränar så klarar man av det.

Löparbanan, som slingrar sig fram från Slottet, över till Kungsholmen, ner till Södermalm och sedan tillbaka till Slottet är också en dragningskraft, enligt Kristina Axelsson Lager.

– Det är en otroligt fin bana. Det är så härligt att kunna springa mitt inne i stan och ta över gatorna för några timmar. 

Så tyckte deltagarna om loppet

Emelie, 30, Märsta:-Det här var så mäktigt, jag är så hög på energi nu efteråt. Det är mitt första maraton någonsin och hela upplevelsen var så häftig. Härlig atmosfär och folk som peppar hela vägen - fantastiskt!
Foto: Nicole Amiri
Rickard Örn, 35, Huddinge, farthållare i loppet, till vänster:- Underbar stämning, underbart löparväder, bättre förutsättningar kan man inte få. Och så den underbara Stockholmspubliken - oslagbart!Jonas Davidsson, 48, Stockholm, farthållare i loppet, till höger:-Jag jobbar som funktionär och som farthållare håller vi en specifik fart, 1.45 har jag hållit. Vi peppar de som springer. Jätteskoj att få träffa folk från hela Sverige och det är ett bra träningspass också.
Foto: Expressen TV
Kristina Monevick, 33, Frankfurt:-Jag kom hit till Stockholm för att förbereda inför marathon i Frankfurt i oktober. Det var helt galet, alla människor skrek och sjöng. En fantastisk stämning i en fantastisk stad!
Foto: Expressen TV

”De flesta tycker det är ganska kul”

Och trots avspärrningarna i trafiken, tror Kristina Axelsson Lager att de flesta ser positivt på arrangemanget:

– Det blir lite knepigare för stockholmarna, men de flesta tycker ju också det är ganska kul när det händer såna här evenemang i stan.

I årets lopp vanns herrklassen av Eskilstuna Friidrotts Abraha Adhanom, som gick i mål på 1 timme, 4 minuter och 37 sekunder.

I damklassen var Hanna Lindholm från Huddinge AIS allra snabbast med sin tid på 1 timme, 15 minuter och 43 sekunder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.