Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Delta slår mot turistorterna – unga tas in på intensiven

Minst 11 nya varianter av coronaviruset sprider sig.
Människor promenerar i vattenbrynet på en strand på Fuerteventura, Kanarieöarna, där deltavarianten fått övertag.
Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Thailand har rekordhöga siffror på dödsfall med covid-19.
Foto: CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERST / CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Vaccinbevis har trotts vara lösningen för att gå i gång turismen, men nu sprids deltavarianten bland ovaccinerade i bland annat Spanien.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Spanien rasar nu deltavarianten, och ovaccinerade ungdomar tas in till intensivvård.
Foto: ROBERT BONET/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / ROBERT BONET/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Många ungdomar deltog nyligen i en musikfestival i Barcelona, där deltagarna testats för coronasmitta.
Foto: ROBERT BONET/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / ROBERT BONET/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Deltavarianten ökar snabbt på spanska semesterdestinationer som Mallorca, Kanarieöarna och Barcelona.

Nu vill lokala företrädare införa restriktioner med bland annat stängda krogar.

– Unga människor tas in till intensivvård, säger regionens ledare Angel Victor Torres.

Nu sprids deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, med rasande fart på flera turistorter. 

Kanarieöarna och den spanska regionen Valencia har drabbats hårt av en hög deltaspridning främst bland ovaccinerade ungdomar sedan juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Balearerna är också hårt drabbat, dit Mallorca och Ibiza hör. 

Antalet som intensivvårdas är fortsättningsvis ännu låga i områdena jämfört med tidigare i pandemin. 

Men regionerna stöter på patrull vid införandet av nya restriktioner. Undantagstillståndet gick ut i maj, så nu är det regionala myndigheter som ansvarar för hanteringen av smittspridningen. Nu behövs domstolstillstånd eller särskilda regeringsdekret för att utfärda strikta restriktioner såsom nedstängning, reseförbud eller utegångsförbud. 

”Unga människor tas in på intensiven” 

Teneriffa har den högsta incidensen på Kanarieöarna, där den ligger på 279,99 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, enligt spanska folkhälsomyndighetens siffror som Canarian Weekly har samlat. 

Där har myndigheterna meddelat att man kommer be Högsta Domstolen att godkänna ett införande av utegångsförbud mellan halv ett på natten till sex på morgonen, rapporterar Reuters.

– Trycket på sjukhusen börjar öka. På Teneriffa ligger antalet intagna på intensivvårdsavdelningar på kring 15 procent och unga människor tas in till intensivvård, säger regionens ledare Angel Victor Torres till Cadena Ser Radio på fredagen enligt Reuters.

Valencia, samt regionen Castilla och Leon har redan bett regeringen om att få införa utegångsförbud men hälsominister Carolina Darias sa på onsdagen att det ”inte finns på bordet” enligt Reuters. 

I Katalonien, där Barcelona ligger, har man lyckats bättre med att införa restriktioner. I helgen stängs nattklubbar, och samtidigt införs krav på negativt coronatest eller vaccinbevis för att kunna delta i utomhusevenemang där över 500 personer deltar. 

– Pandemin är inte över, de nya varianterna är väldigt smittsamma och vi har fortfarande stora segment av befolkningen som inte är vaccinerade, säger Patricia Plaja, talesperson för regionens regering, enligt nyhetsbyrån AFP

Anhöriga jagar syre till sjuka i Indonesien

Även i Thailand försöker man nu bromsa ökande coronafall, efter att deltavarianten blivit dominant. 9 326 nya fall har rapporterats in det senaste dygnet, skriver Bangkok Post. 

I Bangkok och nio andra provinser har man infört ett utegångsförbud mellan klockan 9 på kvällen till 4 på morgonen, rapporterar AFP. 

I Indonesien härjar också deltavarianten och rapporter kommer dagligen om hundratals dödsfall och tiotusentals nya fall. Sjukhusen i landet har nu börjat neka nya patienter, och anhöriga jagar syretankar för att behandla de sjuka, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Närmare 1 000 indonesiska vårdarbetare har dött av covid-19, inklusive ett dussin som var vaccinerade. Nu ska vårdpersonal ges en tredje spruta av Modernas vaccin, för att ge dem extra skydd. 

Glädjescener när Spanien lättar på utegångsförbudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.