Delta-mutationen oroar – pressar: ”Ta andra dosen”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren underströk på fredagens pressträff att målet att erbjuda en första vaccindos till alla vuxna 5 september ligger fast.

Snart har nästan hälften av gruppen fått en dos, en fjärdedel är färdiga.

Men det finns ett orosmoln: Deltamutanten från Indien fortsätter sprida sig.

– Just med tanke på de här varianterna som cirkulerar både här hemma och ute i Europa så är det viktigt att man tar sin andra dos, konstaterar Folkhälsomyndighetens Johan Carlson på pressträffen.

Vaccinationstäckningen bland den äldre delen av befolkningen ökar alltjämnt. Över hälften av alla personer över 65 har nu fått två doser coronavaccin – ett gott tecken menar socialminister Lena Hallengren. I dagarna kommer hälften av alla vuxna ha fått sin första dos.

– Det är en imponerande hög siffra, säger hon på fredagens pressträff.

Trots minskande smittspridning och ökande vaccinationstäckning är några prematura lättnader av restriktionerna inte aktuella. Beslutet att lätta på restriktioner ligger kvar till 1 juli.

– Den första juli är bedömningen att vi ska kunna gå in i nivå två, inte bara gå in i nivå två utan ta nästa steg när det gäller att lätta på restriktioner, säger Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonar att det handlar om mer än tillfälliga siffror.

– Vi har också sagt att vi vill ha en stabilitet i läget, säger han.

Ojämnlik vaccinering

Men det finns fortsatt ojämnlikhet i vaccineringen i landet. Bland personer över 60 som är födda i Sverige har 93 procent fått sin första dos, för motsvarande grupp födda utanför Europa är motsvarande siffra 68 procent.

– Skillnaderna mellan olika grupper har minskat, men det räcker inte bara med en hög generell vaccinationstäckning. För annars löper vi risk för utbrott inom enskilda grupper, säger Johan Carlson. 

Carlsons oro för nya varianten

Carlson lyfter ytterligare problem som kan sätta käppar i hjulen för den fortsatta nedgången i smittspridningen – som följer myndighetens mest positiva scenario.

– Det finns orosmoln på himlen och då tänker jag på spridningen och utbrott av Deltavarianten, säger han.

Särskilt oroande menar han, är att de studier som visar att en dos vaccin ger svagare skydd mot Deltavarianten än andra kända varianter.

– Just med tanke på de här varianterna som cirkulerar både här hemma och ute i Europa så är det viktigt att man tar sin andra dos.

Indisk mutation väcker oro i Värmland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.