Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Delmon Haffo kallade Strandhäll för "hora"

Delmon Haffo, politiker för M, kallade Annika Strandhäll för "hora".
Foto: Jonna Thomasson
Annika Strandhäll.
Foto: Marcus Ericsson/Tt
Delmon Haffo.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

M-politikern Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" i en webb-tv-sändning. 

Senare under eftermiddagen kom uppgifter om att Haffo sparkas från sin anställning och lämnar sina politiska uppdrag.

– Det här är ett språk som vi inte accepterar i klassrum, då kan vi inte heller acceptera det i politiken, säger Annika Strandhäll till Expressen. 

Händelsen inträffade i direktsänd webb-tvsändning på Youtube som Moderaterna gjorde på torsdagen, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta. 

Delmon Haffo ställde sig då framför kameran och kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora". 

Haffo arbetade som digital kommunikatör på partikansliet och även är vice gruppledare och ordförande för Moderaterna i Salems kommun. Men efter det grova uttalandet kom beskedet att han sparkas från sitt uppdrag. 

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra år helvete, din hora! säger Haffo i videon.

Bakgrunden till det grova uttalandet kommer efter ett bråk i sociala medier i förra veckan.

Alt började då Annika Strandhäll kommenterade en väns inlägg på Facebook där mäns rösträtt ifrågasattes efter att Donald Trump valts till USA:s näste president. 

”Har också tänkt den tanken ska erkännas” skrev socialförsäkringsministern.

– Det här är allvarligt och helt oacceptabelt. Jag har nu sett till att den enskilda medarbetaren har fått lämna sin tjänst. Vi kommer även att föra samtal med flera berörda medarbetare. Jag vill från Moderaterna be Annika Strandhäll om ursäkt, säger Tomas Tobé som senare under dagen även ska ha ringt Annika Strandhäll. 

Under kvällen kom beskredet att Haffo även tvingas lämna sina övriga politiska uppdrag. 

"Jag blev chockad och ledsen när jag såg detta och tar starkt avstånd från det som hänt. Vi ställer höga krav på våra förtroendevalda i Salem och jag ser mycket allvarligt på det här. Ett sådant agerande måste leda till allvarliga konsekvenser och Delmon Haffo har nu meddelat att han lämnar alla sina politiska uppdrag", skriver Lennart Kalderén, kommunalråd (M), i ett mejl till Expressen.

"Hoppas att Anna Kinberg Batra tar ansvar"

Annika Strandhäll själv är mycket kritisk mot Haffos uttalande om henne. 

– Vi måste ha en god samtalston i sociala medier. Vi har alla ett ansvar för vilken nivå vi har på samtalet. Det här är ett språk som vi inte accepterar i klassrum, då kan vi inte heller acceptera det i politiken, skriver Annika Strandhäll i ett sms till Expressen. 

Strandhäll skriver vidare att hon i grunden har en väldigt positiv inställning till sociala medier, något som hon ser som ett bra instrument för att kommunicera med alla typer av människor.

Vad gäller kommentaren på Facebook i förra veckan som Haffo syftade på menar hon att det rör sig om en ironisk kommentar mellan två vänner. 

Löfven: "Fruktansvärt allvarligt"

Även statsminister Stefan Löfven kommenterar Haffos uttalande. Han tycker att uttalandet om "hora" tyder på en etablerad kultur i Moderaterna och vill att partiet agerar.

– Det är fruktansvärt allvarligt och det verkar vara en kultur i det partiet som partiledaren måste ta tag i, säger Löfven till TT. 

Expressen söker Delmon Haffo för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.