Foto: Patrik Federer
 Foto: Patrik Federer

Delar av galleria rasade i Kista - en avliden

Publicerad
Uppdaterad
En person omkom och två skadades allvarligt när delar av konstruktionen från en utbyggnad av Kista galleria i norra Stockholm vid 16.30-tiden på tisdagen rasade ner på vägen intill.
En har avlidit uppger räddningstjänsten för Expressen.se.
- Det är en person som är död, ytterligare en är fastklämd. det är oklart om den är avliden, säger Johan Winsnes, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.
Polisen bekräftar uppgifterna.
- Det är en avliden, två skadade och fyra chockskadade. Jag vet inte hur allvarligt skadade de är än, säger Towe Hägg vid polisen.

Två till sjukhus

Den döde tros vara byggnadsarbetare. Två personer har förts till sjukhus med allvarliga skador. Det rör sig om en byggnadsarbetare och en person som klämdes fast i en bil vid raset, uppger Karolinska sjukhusets presstjänst.
- Den ene är en man i 25-årsåldern som ska ha suttit i bilen. Han har mycket allvarliga skador. Byggnadsarbetaren är en man i 60-årsåldern som fått frakturer, säger Magdalena Henriksson vid Karolinskas presstjänst till TT.
Det pågår en större utbyggnad av gallerian. Enligt ett ögonvittne var det en balk som lyftes av en lyftkran som slog i byggkonstruktionen över Hanstavägen.
- Plötsligt hörde vi en smäll, det var som en explosion. Det var en balk som lyftes som träffade en pelare. Då rasade taket ned på bilen som passerade inunder, säger taxichauffören Omed Hamawandy, som stod vid sin taxi och väntade på passagerare alldeles bredvid olycksplatsen, till TT.

Bil under massorna

När dammet lagt sig efter raset kunde Hamawandy se den krossade bilen under rasmassorna.
- Det blev kaos bland byggarbetarna. Sedan tog det lång tid innan räddningstjänsten var framme, säger han.
Räddningstjänsten sökte under kvällen igenom platsen. En hund togs till platsen för att kontrollera att ingen mer person låg fastklämd.
- Den har inte markerat att någon är kvar. Men helt säker kan man inte vara förrän man lyft undan rasmassorna, säger Johan Winsnes, ledningsoperatör på räddningstjänsten.
Räddningstjänsten avslutade arbetet vid halv åtta på kvällen.

Krisgrupp

Stockholms stad har kallat in en krisgrupp. Parallellt med räddningsinsatsen har polisen inlett en förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen, uppger Stockholmpolisens presstaleskvinna Towe Hägg.
Hanstavägen kommer att vara avstängd för röjningsarbete under onsdagen, eventuellt längre, och trafiken leds om.
Varför var vägen, med hänsyn till bygget, inte avstängd redan innan?
- Det är inget ovanligt att man bygger nytt på det här sättet. Det handlar bara om att ha en säker arbetsplats och det finns oerhört hårda regler om detta. Vi utgår i nuläget från att alla tillstånd finns och att detta var en tragisk olycka, säger Mats Freij, presschef på trafikkontoret i Stockholms stad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag