Delade meningar om det stoppade talet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna lägger ansvaret på regeringen. "Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas" säger hon till TT.
Foto: Maja Suslin / Tt
Miljöpartiets Pernilla Stålhammar säger till Expressen: " Margot Wallström har, så klart, helt rätt – det hade varit riktigt illa om Sverige hade varit tyst om de här frågorna för att få fördel".
Foto: Christian Örnberg
När Margot Wallström kom till Kairo fick hon veta att hon inte fick hålla något tal.
Foto: Sven Lindwall

Inte överraskande är reaktionerna olika på att utrikesminister Margot Wallströms tal stoppades av Arabförbundet beroende på vem man frågar.

I riksdagens utrikesnämnd är meningarna delade.

Förra försvarsministern Karin Enström, M, gör tummen ned för Wallström.

Pernilla Stålhammar, MP, gör tummen upp.

Och Maria Weimer, FP, vill skrota avtalet med Saudiarabien omedelbums.

Redan i december kom inbjudan till Sveriges regering att komma och tala vid Arabförbundets möte i Kairo.

Men när Margot Wallström kom till Kairo fick hon veta att hon inte fick hålla något tal – Saudiarabien hade stoppat henne.

Wallström såg fram emot att få tala i dag och hon var väl förberedd, men så blev det alltså inte.

– Jag tycker förstås att det här också har försatt Arabförbundet i en väldigt besvärlig situation eftersom det betyder att ett land kan blockera ett event av det här slaget, säger Wallström till Sveriges Radio.

Enligt Wallström ska det inte ha varit blåsvädret kring Sveriges omtvistade vapenavtal med Saudiarabien som legat bakom den saudiska ilskan, det ska "överhuvudtaget inte ha nämnts", säger Wallström.

"Wallström har helt rätt"

Riksdagens utrikesnämnd – där kung Carl Gustaf är ordförande – är ett rådgivande organ i utrikespolitiska frågor.

Och inte oväntat går meningarna isär om Wallströms stoppade framträdande.

Miljöpartiet vill till varje pris att Sverige ska säga upp vapenavtalet med Saudiarabien. Frågan utreds nu av regeringen och Sveriges ledande näringslivstoppar anser att det vore ett vansinnigt beslut.

Miljöpartiets Pernilla Stålhammar i utrikesnämnden säger till Expressen:

– En utrikesminister som står upp för en demokrati blir inte populär i diktaturer. Margot Wallström har, så klart, helt rätt – det hade varit riktigt illa om Sverige hade varit tyst om de här frågorna för att få fördel.

Förstår du att de stoppar hennes tal?

– Vi har gjort rätt från Sveriges sida som står upp för demokrati, det är viktigt att vi står upp för våra kärnvärden, säger Stålhammar.

"Allvarligt om Sveriges röst stoppas"

Moderaterna har kommit överens om att det bara är Karin Enström, utrikespolitisk talesperson och tidigare försvarsminister, som ska uttala sig. Hon lägger ansvaret på regeringen.

– Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas. Det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen. Först fick Margot Wallström inte komma till Israel och nu stoppas hennes tal, säger Karin Enström till TT.

Menar du att det är regeringens ansvar för att talet stoppas?

– Ansvaret för utrikespolitiken ligger på regeringen. Men oavsett vad det beror på är det olyckligt att Sveriges röst stoppas. Om man ska göra skillnad så måste man kunna tala med alla.

Men om det nu är just Sveriges röst som stoppats, vad gör man då? Du kritiserar alltså inte Saudiarabien för detta?

– Det är klart att det är väldigt olyckligt att först bli inbjuden och sen inte få hålla sitt tal, säger Karin Enström till TT.

"Måste kunna tala om mänskliga rättigheter"

Marie Granlund, S, säger:

– Jag vet att Margot Wallströms tal stoppades, men jag vill sätta mig in i alla turer innan jag uttalar mig.

Folkpartisten Maria Weimer, uttalar sig i stället för partiledaren Jan Björklund.

– Man måste kunna tala om mänskliga rättigheter och demokrati, även med länder som inte delar våra värderingar. I det här fallet har man nog underskattat hur svår den här frågan är. Jag tror att relationen till Saudiarabien ligger bakom det här. Regeringen har försökt att äta kakan och ha den kvar, att omförhandla vapenavtalet som Sverige har med Saudiarabien i stället för att säga upp det – det är en väldigt svår balansgång.

– Folkpartiet vill att vi ska säga upp avtalet genast, vi var emot det redan från första början. Motargumenten mot att säga upp avtalet har ju varit att det skulle skada våra handelsrelationer, men när en sådan här sak händer, när Margot Wallström blir "portad", då tyder det på att relationen är usel – då skulle man göra slag i saken och avsluta avtalet på en gång. Då faller ju alla argument att avtalet skulle vara nödvändigt för våra goda relationer, säger Maria Weimer.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts pressekreterare bollar över frågan till Hans Linde, partiets utrikespolitiske talesperson. Han säger:

– Det här visar att Saudiarabien inte är berett att ha någon som helst dialog. Det borde stärka argumenten mot det svenska militära samarbetet med Saudiarabien.

Centerledaren Annie Lööf, som också sitter i utrikesnämnden, hälsar att hon avstår att kommentera saken.

Sverigedemokraternas Julia Kronlid:

– Jag har inte satt mig in i hela sammanhanget varför Wallström hindrades från att tala. Men Saudiarabien ska inte lägga sig i vad hon ska säga i sitt tal i Arabförbundet, det är allvarligt.

Kristdemokraternas avgående partiledare Göran Hägglund, också han i utrikesnämnden, säger:

– Det är väldigt illa. Sverige ska agera så att vi har möjlighet att framföra klara och tydliga synpunkter när det gäller demokrati, mänskliga rättigheter och ska ta varje tillfälle att göra det. Nu har en dörr stängts och det beklagar jag. I det här fallet tycker jag att regeringen har agerat väldigt valhänt i den här situationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.