Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Del av misstankar mot  tre nazister avskrivna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Misstankarna mot de tre nazister som greps utanför Expressens redaktion är delvis avskrivna.

– Åklagaren kan inte styrka olaga hot mot grupp så den delen är nedlagd, men fortfarande utreds brott mot knivlagen, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

På fredagseftermiddagen upptäckte personal från Expressen att de misstänkta personerna befann sig kring fastigheten där både Expressen och Dagens Nyheter har sina redaktioner.

De slog larm och när polisen kom till platsen kunde de identifiera tre personer som är knutna till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Två bilar genomsöktes och polisen beslagtog flera knivar.

En ledande nazist inom SMR, Anders Rydberg, 30, erkände senare att man i fredags försökte kartlägga de Expressen-journalister som den senaste tiden har granskat nazirörelsen.

Greps och anhölls

Anders Rydberg greps tillsammans med en 21-årig man och 29-årig kvinna och misstänktes för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp och under kvällen anhölls de. I söndags släpptes nazisterna men polisutredningen fortsätter.

Misstankarna om olaga hot mot grupp och förberedelse för grov misshandel är nu nedlagda.

– Åklagaren kan inte styrka olaga hot mot grupp så den delen är nedlagd. Men fortfarande utreder man brott mot knivlagen och ser på förhållandena vem som kan skäligen misstänkas, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Brott mot knivlagen

Misstankarna om förberedelse till grov misshandel kunde inte heller styrkas utan blev till brott mot knivlagen.

– Om åklagaren inte kan lägga fram tillräckliga bevis så har denne en skyldighet att lägga ner. Men dyker det upp nya uppgifter så kan bevisläget ändras och utredningen tas upp igen, säger Kjell Lindgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.