Dejtingsajter varnar för nätbedragare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Populära dejtingsidor är jaktmarker för bedragare. Flera kvinnor har hört av sig till Expressen med historier om hur män försökt lura dem på pengar. En av dem är Malou, 42, från Stockholm.
Foto: Privat

Sara, 37, är inte ensam om att ha fallit offer för en bedragare på en dejtingsajt.

Efter gårdagens artikel har ett dussintal andra kvinnor hört av sig till Expressen med historier om utländska uppvaktare som plötsligt hamnat i penganöd.

– Min bedragare hotade med att han visste var jag bodde, säger Malou, 42, som utsattes för utpressning på dejtingsajten Badoo.com.

På Match.com säger man sig hitta bedragare varje månad.

Igår kunde Expressen berätta om hur Sara, 37, råkat ut för en bedragare på dejtingsajten Happypancake.

Bedragaren utgav sig för att vara en amerikansk civilingenjör bosatt i New York. Han skickade romantiska mejl signerade "Yours forever" och berättade även att hans fru omkommit i en tragisk olycka.

Efter ett par veckors kontakt sade han sig ha drabbats av en akut olycka på en affärsresa behövde pengar fort. Sara skickade 2000 kronor till en kontaktperson i Nigeria och var nära att skicka ytterligare 13 000 kronor innan hon anade oråd och avslöjade bedrägeriet.

Fler offer

Sedan dess har Expressen taget emot ett dussintal tips från kvinnor i liknande situationer. Gemensamt är att de sökt kärleken på några av landets mest populära dejtingsajter som Happypancake, Mötesplatsen, Match.com och Badoo.com.

En kvinna som råkat ut för ett liknande fall är Malou, 42, från Stockholm. Hon sökte kärleken på sajten Badoo.com och träffade en man som kallade sig för "David R Jensen" och uppgav sig tjänstgöra inom den amerikanska armén.

Fick blombud

Precis som Saras bedragare skrev han oerhört romantiska mejl och gick till och med så långt som att skicka blombud till hennes hemadress i Stockholm. Han skickade stiliga bilder av sig själv och sin av dotter och påstod att hans fru bedragit familjen och flytt med alla pengarna.

– Han gav sig inte och fortsatte uppvakta mig. Till slut så trillade jag dit, säger Malou som jobbar som väktare.

Mannen var tidigt ute med att föreslå att de lämna sajten och fortsätta korrespondensen via e-post och msn.

Ville ha pengar

Efter en tids intensivt mejlande sade sig bedragaren ha en vän som skulle komma till Sverige med en present till Malou. Vännen påstogs ha fastnat i tullen i Ghana i Afrika och behövde pengar för att betala tullen. Malou skickade då 1000 kronor till en man i Ghana.

Men bedragaren var inte nöjd med det. Strax därefter begärde han 60 000 kronor och uppmuntrade Malou att låna från sin far och mor. Malou insåg då att hon utsatts för en bluff och bröt kontakten.

– Då blev tonen aggressiv och de hotade med att de visste var jag bodde, säger Malou som polisanmält händelsen.

Dejtingsajter varnar

Dejtingsajterna varnar nu för att ge ut pengar.

På Happypancake, där Sara, 37, var medlem informerar man redan nu under länken "Dejta säkert!" för att medlemmar som "pratar om sin dåliga ekonomi och sitt behov av pengar" ofta inte är ärliga i sina avsikter.

– Vi går nu ut med ännu tydligare information och varna för dessa bedragare. Vi ska skapa en ny menyflik som vi kallar för "säkerhet", säger Sebastian Malmberg, marknadschef på Happypancake.

Stänger av användare

Han uppger även att Happypancake har mjukvara som spårar lurendrejare och att Saras bedragare stängdes av redan den 14 januari, något hon aldrig fick veta.

På Match.com säger man sig upptäcka bedragare varje månad, både genom tekniska filter och genom tips till kundtjänsten.

– Får vi veta från en medlem att någon bett om pengar för till exempel en flygbiljett så ser vi det som en varningsklocka. Vi tittar då på profilen. Om bilderna inte stämmer, eller om medlemmens IP-adress använts för att registrera flera profiler så blir medlemmen avstängd, säger Mårten Forste, Nordenchef för Match.com.

Amerikanska militären varnar

I många fall utger sig bedragarna för att tjänstgöra i den amerikanska militären. Problemet är så pass omfattande att även den amerikanska militären gått ut och varnat "alla som dejtar på nätet" för fenomenet de kallar för "romance scams".

"Var försiktig med personer som påstår sig vara amerikanska soldater och som säger sig tjänstgöra i Irak, Afghanistan eller någon annanstans," skriver arméns brottsutredningscentral på sin hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.