Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Deckarförfattaren Sue Grafton är död

Författaren Sue Grafton har gått bort i cancer. Foto: KAI FOERSTERLING / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sue Grafton blev 77 år gammal. Foto: BO LUNDIN / BO LUNDIN PRODUKTION

Författaren Sue Grafton är död. Grafton var känd för sina deckare och gick bort efter två års kamp mot cancer. Hon blev 77 år gammal.

"Hon dog omgiven av sin familj, inklusive sin hängivna och älskade make Steve", skriver dottern Jamie Clark i ett inlägg på Facebook.

Författaren Sue Grafton avled under torsdagen, 77 år gammal. Hennes dotter Jamie Clark bekräftar dödsfallet i ett Facebook-inlägg där hon berättar att Grafton gått bort i cancer. 

”Det är med sorg jag kan meddela att Sue gick bort i går natt, efter två års kamp mot cancern. Hon dog omgiven av sin familj, inklusive sin hängivna och älskade make Steve”

Dottern skriver att familjen visste om att det skulle ske, men att Grafton avled oväntat plötsligt.

"Hon mådde bra fram tills för ett par dagar sedan, efter det gick allt väldigt snabbt."

https://www.facebook.com/SueGrafton/posts/1606639639379527

Känd för "alfabetsserien"

Sue Grafton föddes i Kentucky, USA, 1940 och är mest känd för sin deckarsvit om privatdetektiven Kinsey Millhone i den så kallade ”alfabetsserien”. Den inleddes 1982 med boken ”’A’ som i alibi” och har sedan fortsatt med en bok för varje bokstav i alfabetet, fram till och med Y och den sista boken "'Y' is for Yesterday" (svensk översättning: "'Y' står för gårdagen") som kom ut tidigare i år.

Jamie Clark skriver att hennes mamma alltid stått fast vid att hennes böcker aldrig ska filmatiseras, och att hon på samma sätt aldrig skulle tillåta någon annan att skriva i hennes namn.

"Därför, och med vår kvarstående kärlek och respekt för vår Sue, så slutar alfabetet numera i vår familj med Y", skriver Clark.