Deckardrottning bestulen på roman

Publicerad
Uppdaterad
I vanliga fall låter Bodil Mårtensson sina huvudpersoner lösa brott. I söndags blev hon själv ett offer när villan i Rydebäck drabbades av inbrott. En nästan färdig roman låg i datorn som stals.
- Nu kommer jag i alla fall att kunna leva mig in psykiskt och empatiskt i hur det är att stå som brottsoffer.
Deckarförfattaren Bodil Mårtensson har satt Helsingborg på kriminalarkartan med böckerna om kommissarie Joakim Hill. Det var bland annat stommen till en Hill-roman som låg i den dator som inbrottstjuven fick med sig. Dessutom fanns idéer och uppslag till andra böcker. Bland annat en sorts CSI för ungdomar, berättar Bodil Mårtensson.

Okänd ringde

Stölden inträffade i söndags när författarinnan och familjen åkte ifrån huset under några timmar. Enligt en granne på gatan var det någon okänd som ringde och ville sälja larmanordningar och undrade vad husägaren skulle ha för sig under dagen i samband med inbrottet.
Enligt Bodil Mårtensson är det antagligen så att tjuvarna haft gatan under uppsikt och pejlat läget. Tjuven har tagit sig in genom att bräcka upp ett fönster. Väl inne har han tagit smycken med stort affektionsvärde, en summa pengar och datorn.
Snickaren som kallades in för att reparera fönstret berättade att han hade haft fem likadana jobb i Rydebäck i söndags. Tjuven lämnade få spår efter sig men använde antagligen inte deodorant.

Missade laddaren

Enligt Bodil Mårtensson var det i alla fall en distinkt lukt han lämnade efter sig.
– En enormt koncentrerad mustig doft, säger författarinnan som valt att betrakta tragedin med viss galghumor.
– Jag ska inte sitta här och vara ett offer.
När tjuven stal datorn missade han att stjäla laddaren. Bodil Mårtensson berättar att batteriet är gammalt och att datorn inte orkar mer än en dryg timme utan laddning.
Egentligen skulle hon vilja föreslå tjuven ett byte.
Innehållet på datorn mot laddaren.
Fast, konstaterar hon, det är nog svårt att cleara med polis och försäkringsbolag.
– Men mjukvaran är ju värdelös för tjuvarna.
Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag