Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Decemberuppgörelsen splittrar Moderaterna

Kritiken från tidigare M-profiler växer mot blivande partiledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Olle Sporrong

Decemberuppgörelsen splittrar gamla och nya Moderaterna.

Kritiken från tidigare M-profiler växer mot blivande partiledaren Anna Kinberg Batra.

– Kärnan i den här överenskommelsen är att minoriteten inte ska slåss för att få igenom sin politik i riksdagen. Det är helt absurt, säger den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg.

Kritiken från tidigare M-profiler fortsätter efter att regeringen och alliansen i helgen tillsammans presenterade sin decemberuppgörelse. Flera tunga namn, bland andra exministrar, har de senaste dagarna öppet visat sitt missnöje.

Mikael Odenberg.
Foto: Jens L'Estrade

Direkt efter lördagens presskonferens fylldes Anna Kinberg Batras Facebook-sida med kommentarer - både uppmuntrande och besvikna. Flera M-röster från det gamla gardet varnar för att Vänsterparitet kan komma att få ökat inflytande.

Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, kallade på DN Debatt under måndagen den färska dealen för en kapitulation och varnade för att Vänsterpartiet kan få ökat inflytande.

- Överenskommelsen driver Socialdemokraterna i famnen på Vänsterpartiet vilket säkert också är en del av uträkningen. Någon slug taktiker tror att om vi kan länka ihop S och V så kommer väljarna straffa Socialdemokraterna i 2018 års val.

"Inga bundna mandat"

Han hade föredragit ett extra val - även om resultatet skulle bli snarlikt dagens - för då skulle alliansen och S tvingas prata sakpolitik i stället.

Odenberg varnar för att överenskommelsen kommer att göda politikerföraktet och öka stödet för SD.

Hans företrädare Anders Björck menar att överenskommelsen kringgår demokratins lagar och regler.

– Riksdagsledamöterna har inga bundna mandat. Det är förbjudet att ge dem det - de röstar på vad de vill, säger han.

Han anser att Moderaterna på senare tid blivit ett toppstyrt parti - och att överenskommelsen signalerar att Anna Kinberg Batra vill fortsätta i samma spår.

– Hon missade chansen att bli vår första kvinnliga statsminister. Alliansen såg ju till att nyvalet inte blev av.

"Bitit sig i svansen"

Tidigare M-riksdagsmannen Henrik S. Järrel är förvånad över att Kinberg Batra tagit beslutet - utan att hon att fått mandat från medlemmarna i partiet att leda Moderaterna.

Han menar att stämman för att välja ny partiledare bör senareläggas - för att Moderaterna ska kunna ta fram en eller flera motkandidater till Kinberg Batra.

– Väljs hon nu och fortsätter att trampa i klaveret på grund av oförstånd eller icke-övertänkta göromål, då har hon ju själv bitit sig i svansen. Ska det senare bli en karusell av att utse en ny moderatledare på grund av att det här valet föll ut mindre bra?

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark tillhör den gamla skaran moderater. Han lämnade riksdagen kort efter att Fredrik Reinfeldt blivit partiledare och kallar sig fortfarande inte för ny moderat. I kritiska ordalag beskriver han i sin blogg hur beslutet gör Löfven till vinnare.

"Nu kommer allianspartierna, om de riskerar att vinna, att lägga ner sina röster till stöd för regeringen Löfvens förhandlade budget med Vänsterpartiet."

"Ganska turbulent"

Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet, säger att man i Moderaterna generellt sett inte är vana vid den partipiska som den här överenskommelsen uppfattas som.

– Det kommer att vara ganska turbulent på deras stämma, om de inte lyckas lösa den här konflikten innan, säger hon.

Karl Magnus Johansson är professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola och har forskat om Moderaterna. Han pekar på att det alltid funnits en spricka mellan den äldre och yngre generationens moderater.

– Det kommer upp till ytan nu, det som legat under hela tiden. De här interna meningsmotsättningarna har funnits hela tiden, men av egenintresse har man valt att sitta still i båten eftersom det inte hade gynnat partiet.

Men bakom den hårt kritiserade blivande M-ledaren står en tung uppställning utöver de närmaste medarbetarna. Tidigare statsministern och nuvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt har tydligt uttalat sitt stöd för sin efterträdare och stöttade i kulisserna under förhandlingarna med regeringen.

Svenska Dagbladets rundringning till de moderata länsförbunden visar på ett intakt stöd för partiledningen.

"Olika reaktioner"

Och Tomas Tobé, Moderaternas vice gruppledare och Anna Kinberg Batras blivande partisekreterare, försvarade uppgörelsen i SVT:s "Aktuellt" på måndagskvällen.

Det har ju varit olika reaktioner, en del tycker att uppgörelsen är bra medan många andra har frågor. Jag tror att väldigt mycket av besvikelsen som kanske vissa uttrycker handlar om att vi alla väldigt gärna vill byta ut den här regeringen, vi tycker inte att Stefan Löfven leder landet på ett bra sätt, säger han till Expressen efter programmet.

Finns det två läger i partiet, med gamla moderater i det ena och nya moderater i det andra?

Så skulle jag inte beskriva det, det finns ett kompakt stöd från de moderata länsförbunden men det finns många medlemmar som har frågor och då är det upp till oss att förklara och försvara.

Kapitulation kallar Michael Odenberg uppgörelsen?

Det är ju helt fel. Vi har tusentals beslut framför oss att fatta i Sveriges riskdag och även i den rollen som opposition. Nu kommer vi försöka föra en allianspolitik, sen får man kanske påminna om att tyvärr fick alliansen bara 39 procent i valet och det är anledningen till varför vi också fått ett regeringsskifte i Sverige, säger Tomas Tobé.

Även många väljare är kritiska till decemberöverenskommelsen. En ny Sifoundersökning som SVT beställt visar att en av tre, 34 procent, anser att uppgörelsen är odemokratisk.

Kritikerna

• Ulf Adelsohn, tidigare M-ledare.

"Tyvärr är det här riktigt illa. I iver att utestänga SD har ni gjort V till vågmästare och bara sett till regerandets form inte dess innehåll. Det är inte bra för Sverige att få en vänsterpolitik som ni måste släpps igenom fyra vårar och tre höstar. En villkorslös kapitulation där 158 mandat ska regera över Sverige. Ska ni lägga ner rösterna även om inte V röstar med regeringen."

Inlägget gillade av bland annat före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

• Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare moderat kultur- och idrottsminister.

"Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för Alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle", skriver Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar på Facebook till blivande M-ledaren Anna Kinberg Batra.

• Gunnar Hökmark, M, EU-parlamentariker.

"Det är en försvagning av det parlamentariska och vinnare på detta är självfallet Löfven", skriver han i ett blogginlägg.

• Cecilia Stegö Chilò, tidigare kulturminister.

"Sorry Anna, detta var inte bra. Hur kan du sluta en överenskommelse som binder 100 självständigt valda riksdagsledamöter? Hur kan du fösa regeringen i armarna på V? Hur kan du avstå från att opponera på följdpropositioner? Hastverk."

• Tidigare utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg att det finns en risk för att Vänsterpartiets inflytande ökar men lägger samtidigt med en brasklapp att den nya överenskommelsen kan göra att Stefan Löfven inte längre behöver gå med på Sjöstedts krav för att få igenom sin budget:

"Om Stefan Löfven kommer att fortsätta att förhandla fram budget med Jonas Sjöstedt - och den senare säger att det finns en överenskommelse om detta - ger överenskommelsen dem möjlighet att få igenom vadhelst de kommer överens om."


• Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister på DN Debatt.

"Syftet med allt detta sägs vara att förhindra att Sverigedemokraterna får någon makt. I själva verket är det Alliansens eget inflytande för resten av innevarande mandatperiod som man ger upp. Den kapitulationen är dessutom helt villkorslös. Oavsett vilka budgetförslag regeringen lägger så förbinder sig Alliansen att inte stoppa dem i riksdagen."


På Anna Kinberg Batras sida

• Fredrik Reinfeldt, M-ledare, som enligt uppgift till Expressen funnits med som ett stöd under förhandlingarna med regeringen och hela tiden backat upp valet av efterträdare.

• Tomas Tobé, M, vice gruppledare och Anna Kinberg Batras blivande partisekreterare bemötte kritiken i måndagens "Aktuellt".

- Det har ju varit olika reaktioner, en del tycker att uppgörelsen är bra medan många andra har frågor, sa han efter programmet.

• De moderata länsförbunden

Svd.se har gjort en rundringning till de olika länsförbunden och det visar att stödet för partiledningen är intakt.

• Valberedningens ordförande

Lars-Ingvar Ljungman är M-ordförande i Skåne och ordförande i valberedningen säger till Svd.se:

- Hon har ett fantastiskt stöd i alla grupperingar. Jag har svårt att förstå denna enorma upprördhet som några visar. Frågan kommer knappast vara viktig i valet 2018.

• Per Nilsson, kommunikations- och analyschef på Moderaterna.

- Det finns många som har reagerat på många olika sätt. Men i grunden handlar det ju om att det finns ett missnöje med Stefan Löfvens regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.