Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatten i Aktuellt hånades på Twitter

Debatten mellan Janne Josefsson och Jan Helin i onsdagens Aktuellt liknades vid ett personalmöte av tittare på Twitter.Foto: SVT
Jan Helin.Foto: SVT

SVT:s Janne Josefsson och Jan Helin skulle debattera i Aktuellt om högerextremister skulle få debattera i kanalen.

Det slutade med något som... var väldigt likt ett internt personalmöte.

På sociala medier hånades inslaget, bland annat av inrikesministern.

"Tre medarbetare samlas för att debattera SVT, men i stället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?", skriver Anders Ygeman på Twitter.

Ja... vad var det som hände egentligen?

Det är den vanligaste reaktionen efter onsdagskvällens Aktuellt, där tre SVT-medarbetare diskuterade SVT.

Aktuelltankaret Nike Nylander försökte styra debatten mellan Janne Josefsson och programdirektören Jan Helin. Temat: ska högerextremister skulle få debattera i kanalen.

Detta efter det kritiserade inslaget i Aktuellt då den högerextrema tidningen Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk deltog i en debatt.

Anders Ygeman: "Kristallklart?"

Men debatten i onsdagskvällens aktuellt handlade mer om vad Jan Helin ska ha sagt på ett internt möte under veckan - än om själva frågan.

Något som uppmärksammades av många på sociala medier, däribland inrikesminister Anders Ygeman.

 

 

Ulf Kristoffersson, reporter på konkurrenten TV4, konstaterade att SVT direktsände ett personalmöte. Och DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson oroade sig över statusen på SVT.

 

 

Helle Klein, debattör, präst och chefredaktör för Dagens Arbete, var inne på samma linje som de allra flesta...

 

 

Nike Nylander: "Programdirektören hade bytt ståndpunkt"

När Expressen når Nike Nylander på onsdagskvällen säger hon att hon är besviken på hur det blev.

– Jag beklagar att det blev en märklig debatt och en intern SVT-diskussion på ett sätt som inte var tanken, säger hon.

Enligt programledaren ska Jan Helin på ett möte tidigare i veckan ha gjort klart att extremister inte bör få rollen som debattörer, utan att de ska granskas och frågas ut.

– När Jan Helin kom så tyckte han inte längre det vi alla trodde att han tyckte. Därför liknade debatten ett personalmöte, men det var inte syftet, säger Nike Nylander.

Janne Josefsson: "Här gick han snett"

Janne Josefsson, mångårig programledare och journalist på SVT, menar att saken borde ha retts ut internt.

Han säger sig vara mycket oroad över det Jan Helin skrev på DN Kultur i veckan, där han sa att kritiken mot Aktuellts inslag om Nya tider var berättigad, och det han ska ha sagt på ett internt Aktuelltmöte.

– Jag får ju tro på honom när han säger att han inte menar det han har skrivit eller sagt, säger Janne Josefsson och fortsätter:

– Vi måste i SVT kunna föra en debatt med människor vars åsikter vi inte delar. Sen ska det göras professionellt. Men vi ska vara glada att vi har debatt. Jag tror att han (Jan Helin, reds anm) tänkte till inför kvällens Aktuellt, det är min uppfattning.

Du låter väldigt kritisk till din yttersta chef. Skadar det här ditt förtroende för honom?

– Jag tyckte att Hanna Stjärne gjorde en jättebra rekrytering när jag hörde det. Men han kommer från ett annat håll, där han kan fördöma åsikter han inte gillar. Public service har ett mycket större ansvar. Jag tycker att han gjorde dåligt ifrån sig i den här artikeln och när han möter Aktuelltredaktionen. Men jag är glad att han kan ändra sig. Jag kräver inte hans avgång och jag säger inte att jag inte har förtroende för honom, men här gick han snett. Och det var därför jag åkte upp och tog den här debatten.

Jan Helin: "Vill föra diskussionen internt"

Jan Helin, programdirektör på SVT sedan i april och tidigare på Aftonbladet som publisher, säger att debatten stärker SVT. Men att det är upp till andra att bedöma om det blev en bra debatt.

Nike Nylander och Janne Josefsson uppfattar det som att du helt ändrat uppfattning från vad du kommunicerade tidigare i veckan. Vad säger du om det?

– Det är inte min uppfattning. Jag står helt fast vid det som jag publicerade i artikeln. Och är det något missförstånd kring den vill jag föra den diskussionen internt, säger Jan Helin.

När det kommer till sakfrågan: bör extremister, till exempel högerextremister, få debattera i public service?

– När det kommer till en debatt om människors lika värde så finns det inte två sidor av saken. Jag tycker att det viktiga budskapet här, och det är vi nog eniga om, är att här behövs mer granskande journalistik.

Och till frågan, får extremister debattera i public service?

– Det är en bredare fråga. Och om det finns något missförstånd kring det vill jag diskutera det med min redaktion. Men det som jag sagt i min artikel är det jag står för. Och att debattera med extremister, i det här fallet Nya tider, om alla människors lika värde, det låter sig inte göras för att det inte finns två sidor av saken.

Debatten, om debatten, lär fortsätta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.