Debatt: Stöd familjerna i kampen mot gatuvåldet

Publicerad
Uppdaterad
Den senaste tidens oroligheter i flera av Göteborgs stadsdelar är djupt bekymmersamma. Från andra städer i världen vet vi att om utanförskap, kriminella gängbildningar och laglöshet väl etablerat sig, så är sådana fenomen oerhört svåra att bli av med. Därför är det viktigt att Göteborg agerar nu, och att vi agerar kraftfullt.
Skola, individ och familjeomsorg, fältarbetare, bostadsbolag och arbetsmarknadsinsatser, måste mobiliseras.
Polisens närvaro och nära samarbete med kommunen är naturligtvis även de av största vikt, men det krävs mer än så.
Kommunala tjänstemän i all sin professionalitet rår nämligen inte på denna typ av problem. För att vända en negativ utveckling som vi ser i vissa stadsdelar krävs även ett djupt folkligt engagemang.
Ett färskt och positivt exempel från Rosengård i Malmö visar att det var först när de boende i området i bred uppslutning gav sig ut på gator och torg och demonstrerade sin enighet om att det nu fick vara nog, som oroligheterna upphörde.

Utanförskap och segregation försvårar dock möjligheterna att mobilisera det kollektiva engagemanget som behövs.
På kort sikt handlar det om att stimulera en dialog med ungdomarna och de boende i området. Varför inte från stadsdelarnas sida bjuda in till breda dialogmöten för att diskutera med dem som berörs och samtidigt dämpa destruktiv ryktesspridning genom information?
Vidare behöver frivilligorganisationer, församlingar och hela civilsamhället mobiliseras för att främja gränsöverskridande gemenskaper genom olika sorters aktiviteter.
Kanske kan föreningar och organisationer i socialt starkare stadsdelar förmås att förlägga delar av sin verksamhet i några av de områd-ena som är utsatta.
Goda förebilder, engagerade ungdomsledare och aktiva föreningar gör stor skillnad.
Inrätta därför en fond för främjandet av gemenskap, möten och aktiviteter i syfte att motverka social isolering.

Dubblera föreningsstödet för de föreningar som verkar i utsatta områden i syfte att öka utbudet av aktiviteter och mötesplatser för människor.
Det är min fasta övertygelse att grundproblemet tioll stor del handlar om trasiga familjer, om frånvarande föräldrar och barn som inte blivit sedda och bekräftade.
Vi måste därför inrikta oss på att göra allt som står i vår makt för att stödja föräldrarna.
Därför behövs fler familjecentraler och föräldrautbildningar och mer personal inom elev- hälsovården.
Stadsdelarna måste tillhandahålla fler föräldrastödjande insatser, och föräldrasammankomster av olika slag bör ge utrymme för dialog och erfarenhetsutbyte kring föräldraskapet.
Allt enligt logiken att stabila och trygga familjer ger trygga barn som växer upp till trygga vuxna.

Carina Liljesand
(KD) är kommunalråd i Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag