Debatt om rasism – efter SR:s kommentar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kommentaren på Sveriges Radios Facebook-sida.
Sveriges Radio utvecklar sitt svar om varför ordet ”eskimå” inte bör användas.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sveriges Radio valde att radera kommentarer på sin Facebook där personer skrivit ordet ”eskimå”.

Det har väckt debatt om huruvida benämningen är rasistisk eller inte – vilket SR nu svarar på.

– Det var olyckligt att vi formulerade oss så i en sådan här komplex fråga, säger Katarina Schulz, tf ansvarig utgivare på radiokanalen.

”God morgon! Nu har kommentarsfältet rensats, rasistiska ord som 'indian' och 'eskimå' är INTE okej!”.

Så skriver SR i ett Facebook-inlägg som väckt debatt i sociala medier. 

Benämningen ”indian” anses i dagens svenska språk som ett föråldrat ord, som kan uppfattas stötande. Istället används ord som ”ursprungsamerikaner” eller ”urfolksamerikaner”.

Även ordet ”eskimå” är under diskussion. Enligt den svenska Diskrimineringsombudsmannen kan ordet uppfattas som kränkande, men påpekar att det finns olika uppfattningar bland grönlänningar/inuiter.

Nu lyfter också flera att vissa inom folkgruppen själva väljer att kalla sig ”eskimå”. 

Artisten och moderate politikern Richard Herrey är en dem som invänder mot SR.

”Jag har en vän som är eskimå från Grönland. Hon refererar till sig själv som eskimå. Jag kan förmedla kontakten om Ekot och Sveriges Radio vill tala henne till rätta”, skriver han på Twitter.

SR och SVT svarar

Enligt Svenska Akademiens ordlista bör ordet ”inuit” användas i stället för ”eskimå” som samlingsnamn för vissa arktiska folkgrupper. 

Även SR motsätter sig ordet.

– Vi vet att det är många människor som upplever de här orden som kränkande, nedlåtande och till och med rasistiska. Det är ord som inte är valda själva av de här folkgrupperna och vår rekommendation är att man ska använda andra ord, säger Katarina Schulz, tf ansvarig utgivare på SR.

Kunde ni ha formulerat detta annorlunda?

– Jag tycker att vi borde ha formulerat oss på ett annat sätt. Att det här är ord som av många upplevs som kränkande och till och med rasistiska. 

Expressen har även frågat SVT om hur kanalen ställer sig till ordet. Kanalen hänvisar till Språkrådet, som SVT, SR och UR förlitar sig på.

– Ordet kan anses vara gammalmodigt så därför ska vi använda ordet ”inuit”, precis som Språkrådet säger, säger Hamon Hosseini vid SVT:s presstjänst.

Ändrat i kommentaren

Efter att flera personer reagerat på SR:s första Facebook-kommentar har radiokanalen skrivit ett förtydligande:

”Det har kommit många kommentarer i den här tråden. Det var olyckligt av oss att slå fast att orden är rasistiska. Däremot vet vi att de uppfattas som kränkande och rasistiska av många människor. Sveriges Radios hållning är, och har sedan en tid tillbaka varit, att de här orden ska användas med försiktighet.

Vi ber alla hålla en god ton i kommentarsfältet och det går bra att läsa mer om våra kommentarsregler här.”

Så vandaliseras statyer världen över i protesternas spår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.