Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debatt om IS-återvändare: ”En fullständig katastrof”

Moderaternas Johan Forssell. Foto: Expressen TV

Just nu hålls en riksdagsdebatt om de personer som vill komma hemma till Sverige efter att ha varit anslutna till terrorgruppen IS.

Initiativet till debatten kommer från Sverigedemokraterna.

– Om man har lämnat Sverige och gjort sig skyldig till terrorbrott kan man inte längre kalla Sverige hemma, säger Johan Forssell (M).

Frågan kring IS-återvändare har diskuterats mycket de senaste veckorna. 

Riksdagen håller i dag en debatt om hur IS-återvändare ska hanteras. Det på initiativ av Sverigedemokraterna.

Adam Marttinen, SD:s rättspolitiska talesperson, argumenterar för att den kommande lagen som kriminaliserar samröre med och deltagande i en terrororganisation bör användas retroaktivt.

– Det här är en fullständig katastrof, regeringen tänker låta de här tickande bomberna gå fritt på våra gator i Sverige. Samtliga som rest till IS har varit väl medvetna om att deras stöd går till att oskyldiga människor torteras och mördas, säger Adam Marttinen.

– Det är konsekvensen av regeringens politik, säger Adam Marttinen (SD). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD: ”En konsekvens av regeringens politik”

Adam Marttinen (SD) säger att på grund av den rödgröna regeringen kommer samtliga IS-återvändare ha rätt att leva i Sverige utan straffansvar för resten av sina liv.

– Ingen är häktad, fängslad eller misstänkt för något brott kopplat till IS. Det är konsekvensen av regeringens politik. Cirka 100 personer med koppling till Sverige finns kvar och vill nu komma tillbaka och leva på bidragspengar när IS fallit samman, säger Adam Marttinen.

Damberg: ”Förslagen är på gång”

Johan Forssell (M) frågar regeringen varför det är så viktigt att IS-återvändarna ska få behålla sitt svenska medborgarskap.

– Om man har lämnat Sverige och gjort sig skyldig till terrorbrott kan man inte längre kalla Sverige hemma, säger Johan Forssell (M).

– Regeringen har försatt Sverige i en allvarlig situation, säger Johan Forssell (M). Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna och Sverigedemokraterna anser att regeringens beslutsfattande går för långsamt.

– Regeringens senfärdiga hantering har försatt Sverige i en allvarlig situation, säger Johan Forssell (M).

Jonny Cato Hansson (C) anser också att regeringens lagförslag har kommit för sent.

– Det är oacceptabelt, säger Jonny Cato Hansson.

Jonny Cato Hansson (C). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inrikesministern Mikael Damberg (S) säger att flera av förslagen som Moderaterna efterlyser är på gång. Regeringen kommer gå vidare med förslag om att skärpa straffen.

– Nu är nästa steg att gå vidare med ytterligare straffskärpningar. Fler kommer fällas för terrorverksamhet. I slutet av denna månad lämnar en särskild utredare ett sådant förslag som regeringen kommer att arbeta vidare med, säger Mikael Damberg.

 

Mikael Damberg (S) säger att regeringen kommer gå vidare med ytterligare straffskärpningar. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

M: ”Det är provocerande”

Johan Forssell (M) tycker att förslagen från regeringen förvisso är bra. Men tycker att materialet är i underkant av det som behövs.

– Reglering av datalagring där uppgifter ska sparas i två månaders tid. Polisen vittnar om att det är för kort tid, säger Johan Forssell.

Även kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation anser han problematisk. 

– Regeringen föreslår att brott av normalgraden så ska straffet vara maximalt två års fängelse. Det motsvarar straffskalan vid stöld. Jag tycker att det är provocerande att regeringen kommer med en sådan lagstiftning till riksdagen för ett så allvarligt brott, säger Johan Forssell.

V: ”Kämpa mot mörka krafter”

Linda Westerlund Snecker (V). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker vill se samarbete med andra länder. Ett förslag kom upp med ett samarbete med det kurdiska styret i norra Syrien.

– När kurderna nu ber om omvärldens hjälp så ska vi ställa upp. Vi måste varje dag kämpa mot mörka krafter som hotar demokratin, säger Linda Westerlund Snecker (V).

Rasmus Ling (MP). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rasmus Ling för Miljöpartiet anser att lagar inte ska tillämpas retroaktivt. Han säger att partiet inte vill att Sverige ska åka ner till Syrien för att hämta hem svenskar som har anslutit sig.