Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt efter naken Obama på omslag

Spanska tidningen Fuera de Series augustinummer.

Konstnärlig hyllning eller vulgär rasism?

En spansk tidning som publicerade en bild där Michelle Obama porträtteras som halvnaken slavinna har väckt debatt.

Den spanska tidningen Fuera de Series augustinummer pryds av en bild där USA:s första dam Michelle Obamas huvud photoshoppats in på en fransk målning från 1800 av en slavinna som visar sitt ena bröst.

Den franska målningen "Portrait d'une négresse", eller "Porträtt av en negress" på svenska, målades av konstnären Marie-Guillemine Benoist kort efter att Frankrike avskaffade slaveriet. Tavlan har setts av historiker som en kommentar till den tidens rasism och sexism.

Den spanska tidningen skriver att den hyllar Michelle Obama som en stor kvinna.

"I skuggan av USA:s president finns en person vars popularitet överstiger hans. Den personen är ingen annan än hans fru Michelle. För att ta reda på hur Michelle lyckades förföra det amerikanska folket avslöjar vi hemligheterna om kvinnan som inte bara vunnit Barack Obamas hjärta", skriver tidningen enligt New York Daily News.

Bilden kritiseras

Skribenten Althea Legal-Miller jämför framsidan med den svenska kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths tårt-gate och skriver:

"Jag finner det publicistiska beslutet att porträttera Obama som förkroppsligandet av slaveri och kolonialism extremt oroande", skriver hon i tidningen Clutch.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.