Parterna inte överens – piloterna i strejk

SAS-piloterna går ut i strejk
Klockan 12 på måndagen kommer besked om SAS-förhandlingarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS vd Anko van der Werff meddelade om strejken inför ett stort pressuppbåd.
Foto: Chris Anderson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS och piloternas fackförbund hade fram till klockan tolv på sig att komma överens.

Exakt klockan 11.59 stod det klart att förhandlingarna brutit samman.

En upprörd SAS-vd Anko van der Werff steg ut från förhandlingslokalerna i Näringslivets hus 20 minuter senare och sa argt:

– Det här är riktigt dåliga nyheter.

Uppemot 30 000 passagerare kommer drabbas dagligen av strejken.  På Arlanda blev SK 1423 till Köpenhamn kl 13.40 första plan att ställas in.

Medlarna i konflikten har dock inte gett upp hoppet.

– Vårt arbete fortsätter, säger medlaren Jan Sjölin.

Förhandlingarna mellan parterna har pågått hela helgen och återupptogs klockan åtta på måndagsmorgonen. 

Under förhandlingarnas gång har tidsfristen skjutits upp flera gånger.

Men på måndagen kom det slutgiltiga beskedet från SAS att parterna inte lyckats komma överens. 

SAS vd Anko van der Werff har varit helt tyst de senaste dygnen, men meddelade personligen beskedet inför ett större pressuppbåd utanför näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. 

– Det här är riktigt dåliga nyheter för våra passagerare, säger van der Werff upprört.

– Våra dörrar är öppna. Vi hoppas självklart att vi ska hitta en lösning, men piloterna har bestämt sig för att gå ut i strejk, säger han.

SAS vd var så upprörd när han stod och pratade med journalisterna att han började utan att nämna ordet strejk. Det dröjde mer än en minut innan han sa att strejken är ett faktum.

– Hur i fridens namn ska en strejk under den mest intensiva veckan på två och ett halvt år hjälpa oss hitta attraktiva investerare, säger han.

”SAS tvingade ut oss i strejk”

Martin Lindgren, ordförande i pilotfacket SAS Pilot Group, gick ut till pressen efter van der Werff och anklagade SAS för att tvinga ut piloterna i strejk.

– Vi har försökt hitta en lösning men vi har inte kunnat komma i mål. Det beklagar jag verkligen. Vi upplever att vad vi en har gjort så har vi aldrig lyckats komma i mål, säger Martin Lindgren.

– Jag är mycket besviken. Det är SAS som tvingat ut oss i strejken.

Strejken innebär att de plan som flygs av omkring 900 SAS-anställda piloter kommer att ställas in. Det handlar totalt om mellan 200 och 250 plan dagligen, vilket berör 30 000 passagerare varje dag. SAS erbjuder ombokning av flygningar som kan komma att påverkas.

Flygningar som genomförs av dotterbolagen SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken, meddelar SAS.

Efter beskedet rasade SAS-aktien med mer än 7 procent på Stockholmsbörsen.

Medlarna ger inte upp

Trots att parterna grävt ned sig i skyttegravarna så har medlarna inte gett upp hoppet om att få en lösning på konflikten.

– Vårt arbete fortsätter trots strejken.  Vi har inte ämnat huset där förhandlingarna äger rum. Vi träffar parterna och fortsätter sondera möjligheterna till en överenskommelse. säger medlaren  Jan Sjölin.

Så ni har inte kastat in handsken?

– Nej, nej. Vi kastar aldrig in handsken.

Vad händer nu?

– Båda parterna har nu mycket att göra för att administrera  konflikten på var sin sidan. Av erfarenhet vet jag att det kan ta några dygn att få igång medling igen.

I den mest optimistiska versionen tror Jan Sjölin att medlingen kan återupptas efter något dygn.

– Men, jag kan inte säga något definitivt. Det handlar om rörlig materia hela tiden, säger han.


Fakta: Därför går SAS-piloterna ut i strejk

Piloterna hos SAS hade varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.

(TT)

SAS-piloterna går ut i strejk

Anko van der Werff: ”Jag är förfärad”

Så ska du tänka som SAS-resenär om det blir strejk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.