Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deadline för Trumps TikTok-förbud i USA

Trumps tidigare uppmaning om TikTok.
TikTok kommer inte längre gå att ladda ner efter 23:59 i USA i kväll.Foto: COSTFOTO / EPA / TT / WANG JIANFENG / COSTFOTO/SIPA US SIPA USA
Trump ville att förbudet skulle börja gälla redan förra söndagen.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

På söndagen klockan 23.59 amerikansk tid väntas Trumps TikTok-förbud träda i kraft.

TikTok hävdar att ett förbud aldrig kan gå att reparera, och under dagen ska en domstol fatta beslut om videoappens framtid.

Trumpadministrationen har hävdat att TikToks kinesiska ägare Bytedance har starka band till regimen och att användardata kan användas av den kinesiska staten.

Förbudet mot att ladda ner appen har skjutits upp till midnatt på söndagen.

TikTok har velat stoppa det de menar skulle bli en ”irreparabel” smäll mot företaget, och under söndagen väntas en domstol i Columbia fatta beslut om presidentordern, rapporterar The Guardian.

Domstolen ska ta hänsyn till Trumps påståenden om att TikTok är ett nationellt säkerhetshot, tillsammans med bolagets nekanden och att de menar att ett förbud inte kan gå att reparera. De menar att presidentordern skulle skada Tiktoks rykte, och att viktiga relationer inte skulle kunna gå att rädda även om förbudet hävs i framtiden.

TikTok-användare har försökt stoppa förbudet

”Fram till det här beslutet var TikTok en av de snabbast växande apparna i USA, och dess fortsatta snabba tillväxt är nödvändig för att behålla positionen på marknaden”, hävdar TikTok.

Videoappen har runt 100 miljoner användare i USA, och 700 totalt i världen, vilket gör USA till en av de största marknaderna.

I lördags ville tre innehållsskapare på Tiktok att en domstol skulle stoppa söndagens förbud, och menar att det skulle göra att de förlorar tiotusentals nya följare. Men domstolen gick inte på deras linje och menar att de fortfarande kommer att kunna använda appen, även om den inte längre skulle gå att ladda ned.

Tidigare har det kommit besked om att TikToks amerikanska del kan komma att tas över av Silicon valley-företaget Oracle, och att appen då ska kunna användas i USA.

Se konsekvenserna av TikTok-trenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.