Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De vittnar om svenska polisens rasprofilering

Ismhan Ahmed berättar om en händelse på en krog som ledde till att polisen omringade och skrek på henne.Foto: TV4
Niamusi Nyambok berättar om när hon fick skjuts hem av sin kompis – och polisen frågade om hon sålt sex.Foto: TV4

Polisen har hävdat att rasprofilering inte existerar i Sverige. 

Men i TV4:s ”Kalla Fakta” vittnar omkring 100 svenskar av utländskt ursprung om hur de blivit stoppade, kontrollerade och i vissa fall nedbrottade – utan anledning. 

– De frågade om jag hade sålt sex eller var på väg att sälja sex, säger Niamusi Nyambok, som blev stoppad när hon skjutsades hem av sin kompis, i programmet. 

I Storbritannien är rasprofilering – som handlar om att särbehandla människor utifrån ras – ett erkänt problem inom polisen. 

Polisen för statistik på vilka personer som stoppas och kontrolleras i syfte att få bukt med problemet. Enligt brittiska justitiedepartementet löper en svart person åtta gånger större risk att stoppas eller kontrolleras av polis. 

I Sverige har forskningen inte kommit lika långt. 

Men 2017 tog människorättsorganisationen Civil Rights Defenders initiativ och tog fram rapporten ”Slumpmässigt utvald”. John Stauffer är chefsjurist på människorättsorganisationen.

John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.Foto: TV4

– Polisen har återkommande slagit ifrån sig och sagt att de inte har något problem med etnisk profilering, att det inte är någon metod som de använder. Sedan har det inte gått att få till en ordentlig dialog med polisen. De har varit tydliga med att det inte finns något strukturellt problem inom polisen, säger han i ”Kalla fakta”. 

Vittnar om rasprofilering inom polisen

TV4:s granskningsprogram har i senaste avsnittet pratat med omkring 100 svenskar av utländskt ursprung som berättar om hur de utan anledning har blivit stoppade och kontrollerade av polisen. De vittnar om nedsättande och kränkande kommentarer som fällts: ”pissluffare”, ”råtta” och ”självmordbombare”. 

De flesta vågar inte träda fram och berätta om sina erfarenheter framför kameran – men en av dem som gör det är Ismhan Ahmed.

Hon berättar om hur hon ute på en krog blev tillsagd av en ordningsvakt som tyckte att hon var för högljudd när hon ropade på sina kompisar. 

– Han drog tag i min arm och av ren reflex drog jag tillbaka den. När jag drog tillbaka den så lade han krokben på mig så jag ramlade ner på marken. Då kom tre andra ordningsvakter och satte sig på mig, säger hon i programmet.

Niamusi Nyambok berättar om när hon fick skjuts hem av sin kompis – och polisen frågade om hon sålt sex.Foto: TV4

Ismhan Ahmed blir beordrad att dra fram sin högra arm och försöker förklara för ordningsvakterna att det inte är möjligt eftersom de sitter på henne. 

– Sedan lyfte ordningsvakten på mig så han fick ut min arm och satte på handbojor. Strax därefter kom poliserna, säger hon. 

”Frågade om jag hade sålt sex”

Ismhan Ahmed förs sedan in i en polisbil där hon får det förklarat för sig att hon kommer släppas – om hon lugnar ner sina kompisar utanför bilen. Hon försöker förgäves få sina kompisar att gå undan genom att ropa på dem. 

– De hörde inte mig. Då kommer en manlig polis när han hör mig som försöker få kontakt med kompisarna, och jag får en box i ansiktet och han ber mig hålla käften. Då skriker han: ”omringning! omringning”, och 7-8 poliser omringar mig, säger Ismhan Ahmed som en stund därefter släpps. 

En annan som medverkar i programmet Niamusi Nyambok som berättar om när hon fick skjuts hem av sin kompis – och stoppades av polis. 

– De frågade om jag hade sålt sex eller var på väg att sälja sex. Då blev jag ledsen och arg och jag frågade varför han ställde sådana olämpliga frågor. Han sa att de ville göra en kontroll och om jag inte ville samarbeta så ville de att jag skulle följa med till polisstationen, säger hon i programmet. 

”Skapar konflikter och reaktioner”

Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari frågar sig i programmet vad som händer med människor som blir utsatta av rasprofilering. 

– När du blir misstänkliggjord utifrån ras eller etnicitet. Det gör ju att frågan om medlemskap i Sverige aktualiseras. Vilka betraktas som svenskar?

Leandro Schclarek Mulinari.Foto: TV4

– Det som händer på ett sociologiskt perspektiv genom de här stoppen utifrån rasprofilering är att vissa människor skiljs ut från samhällsgemenskapen. Det tror jag är väldigt smärtsamt och skapar konflikter och reaktioner. 

Polisen svarar ”Kalla fakta” i ett mejl: ”Polisen utgår från svensk lagstiftning där etnisk profilering är förbjuden. Poliser kan i bland av sekretesskäl inte tala om varför en person blir kontrollerad. I områden där vi vet att det förekommer mer kriminalitet är polistätheten högre, vilket också gör att polisen utför fler kontroller på dessa platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.