Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De visar upp svenska ”stridsvagnsdödaren”

”Osannolikt att det nås någon lösning.”
Brittisk soldat utbildar ukrainska kolleger i pansarvärnsroboten NLAW som tillverkas av Saab. Storbritannien har skänkt tusentals robotar till Ukraina för att stärka deras försvar inför en eventuell rysk invasion.
Foto: Ukrainska försvarsmakten
På en film från ukrainska försvarsministeriet syns hur vapen lastas av. Det ska enligt the Times handla om pansarvärnsroboten Robot 57 som utvecklats av Saab i samarbete med Storbritannien.
Foto: Ukrainska försvarsministeriet
Bilder från Saab.
Foto: Saab

KRAMATORSK.

Här övar ukrainska soldater med svenska ”stridsvagnsdödaren”.

Storbritannien har skänkt tusentals svensktillverkade pansarvärnsrobotar till ukrainska försvaret inför en eventuell rysk invasion.

Hotet om en fullskalig rysk invasion av Ukraina fick Storbritannien i förra veckan att skicka över flera fraktflygplan fulla med anti-stridsvagnsvapen. Som Expressen tidigare rapporterat handlade det om det svenskutvecklade vapnet NLAW som i Sverige heter Robot 57, som utvecklats av Saab Group i samarbete med Storbritannien. Det handlar om flera tusen enheter.

Till en början vill varken ukrainska, svenska eller brittiska myndigheter formellt bekräfta att det rörde sig om det vapnet. Men på tisdagen släppte ukrainska arméakademin i Lviv bilder på när de första soldaterna utbildas i hur vapnet ska användas. 

Enligt Saabs egen information ska det gå att utbilda en soldat att använda vapnet på en timme. Storbritannien har också skickat instruktörer som nu lär upp ukrainska soldater som i sin tur ska utbilda sina kolleger.

Foto: Ukrainska försvarsmakten

”Ultimata stridsvagnsdödaren”

Vapnet slår ut stridsvagnar på avstånd från 20 till 800 meter och Saab kallar det i sina reklambroschyrer för ”den ultimata stridsvagnsdödaren”.

Saab har exporterat NLAW till Storbritannien sedan 2002

– Vi har ett långt och nära samarbete med Storbritannien, det är ett land som vi exporterat till under lång till. En av de produkter som nämns i de här medieuppgifterna är NLAW. Där har vi ett kontrakt med Storbritannien sedan 2002 och exporten av NLAW har skett sedan 2002 och det har föregåtts av sedvanlig tillståndsgivning, där vi följt de lagar och förordningar som finns inom exportområdet, sa Mattias Rådström, presschef på Saab, förra veckan.

Han ville däremot inte uttala sig då kring huruvida det är just Saabs missiler som synts i Ukraina. 

– Jag varken vill eller kan spekulera om vilket materiel som Storbritannien har valt att leverera till Ukraina. Jag kan konstatera att det är medieuppgifter som pekar ut en av våra produkter. Det här pansarvärnsvapnet som det pratas om, det är en produkt som vi har, som vi säljer och exporterar. Den är utvecklad i Sverige av Saab.

Johnson: Ryssland planerar ”blixtkrig”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa på måndagen att Ryssland kan planera ett ”blixtkrig” mot den Ukrainska huvudstaden Kiev. 

Han skickade också ett budskap till Kreml om att en eventuell attack mot Ukraina skulle bli mycket förödande även för Ryssland.

– Att invadera Ukraina, från ett ryskt perspektiv, kommer att bli smärtsamt, våldsamt och en blodig affär. 

Chefen för den ukrainska arméakademin tackade i ett inlägg på Facebook för vapnen och skrev att de kommer hjälpa Ukraina att försvara landet vid eventuella anfall. 

NLAW: NEXT-GENERATION LIGHT ANTI-TANK WEAPON

The next-generation light anti-tank weapon (NLAW) är det första missilsystemet för lekmän (non-experts) och kan slå ut stridsvagnar med ett enda skott då det slår till ovanifrån. 

Vapnet väger 12,5 kilo och beroende på vilken årsmodell det gäller når avfyrad missil 600-800 meter. Den kan avfyras i trånga utrymmen. 

Den tillverkas av Saab Dynamics. 

Det brittiska försvaret använder sig också av det amerikanska missilvapnet Javelin. Javelin är dubbelt så tung som NLAW på 24,3 kilo, och når 2500 meter. 

Utrikeskorrespondentens analys kring Boris Johnsons hot mot Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.