Såväl Mitt Romney som Newt Gingrich kan tänka sig ett militärt ingripande i Iran. Foto: Chris Keane/Reuters
Såväl Mitt Romney som Newt Gingrich kan tänka sig ett militärt ingripande i Iran. Foto: Chris Keane/Reuters

De vill stoppa iranska kärnvapenplaner militärt

Publicerad
Uppdaterad
I natt drabbade de samman igen. De republikanska presidentkandidaterna diskuterade utrikes- och säkerhetspolitik för första gången i en tv-sänd debatt.
- Om Barack Obama blir omvald kommer Iran skaffa sig kärnvapen, dundrade Mitt Romney i en debatt där kandidaterna återigen snarare gav sig på presidenten än varandra.
Säkerhets- och utrikespolitik var på agendan i natt när de republikanska kandidaterna debatterade i tv igen. De var långt ifrån överens, men det var ändå president Barack Obama som fick de värsta råsoparna.
- Om Barack Obama blir omvald kommer Iran skaffa sig kärnvapen, om Mitt Romney blir president kommer Iran inte ha några kärnvapen, sa favoriten Romney och gjorde klart att en attack i förebyggande syfte inte var otänkbart.

Militära insatser

Även Newt Gingrich, som ser ut att vara på frammarsch i opinionen efter en rad lyckade insatser i debatterna, talade om militära insatser mot Iran.
- Det finns ett antal sätt att vara smart när det gäller Iran och det finns några sätt att vara korkad. Regeringen har valt bort alla smarta sätt, sa Gingrich.
- Vi måste vara beredda att vidta alla nödvändiga åtgärder för att hindra att Iran skaffar sig kärnvapen.

Motståndare

Ron Paul, representanthusledamot från Texas, skilde sig som vanligt markant från de övriga kandidaterna och protesterade vilt mot talet om militära ingripanden.
- Vi ska inte gå ut i krig. Det här liknar propagandan vi fick höra innan kriget mot Irak, sa han.
Mats Larsson berättar mer om Ron Pauls ståndpunkter i sin blogg om valet - klicka här.

Vill skendränka

Tortyr blev också hett omdebatterat. De två tea party-favoriterna Herman Cain och Michelle Bachmann gav sitt stöd till waterboarding – förhörstekniken där den förhörde utsätts för skendränkning – och sa att tekniken skulle tillåtas igen om de blev presidenter. Tekniken användes under Bush men stoppades av Obama.
- Det är en effektiv teknik. Det är som om vi beslutade oss för att förlora kriget mot terrorn under president Obama, sa Bachmann.
Cain gick något längre och sa att militära ledare själva skulle få bedöma vilka tekniker som är tortyr.
Även i den här frågan protesterade Ron Paul högljutt och Jon Huntsman höll med.
- Vi försvagar vår ställning i världen och de värden som vi står för – frihet, demokrati och mänskliga rättigheter – när vi torterar. Vi ska inte tortera och waterboarding är tortyr, slog Huntsman fast.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag