Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De vill sänka skatten på manikyr och spraytan

Expressen var med när språkrören för Grön Ungdom fixade naglarna på PUB Nails i Stockholm. Här får Hanna Lidström sin behandling.
Foto: Expressen TV
Manikyr är en av de skönhetsbehandlingar som Grön Ungdom vill se skattesänkningar på.
Foto: Expressen TV

Här fixar Grön Ungdoms språkrör naglarna – samtidigt som de kräver halverad skatt på skönhetsbehandlingar som manikyr,ögonfransförlängning, hårborttagning och spraytan.

Skönhetsavdraget är miljövänligt, hävdar de.

– Vi köper tjänster i stället för att köpa en massa saker, säger Hanna Lidström.

När Grön Ungdoms 129 ombud samlas till riksårsmöte i Västerås den 10 februari möts de – och MP-topparna Isabella Lövin och Karolina Skog samt S-ministern Anna Ekström – av språkrörens oväntade skatteutspel.

"Att främja tjänstekonsumtion på bekostnad av prylkonsumtion är klassisk miljöpartistisk politik. Nu vill ungdomsförbundet Grön Ungdom höja ambitionerna och göra skönhetsvård billigare genom att införa ett skönhetsavdrag. Det skapar nya jobb och gör vardagen mer underbar", skriver språkrören och förbundsstyrelsen inför riksårsmötet.

Språkrören fixade naglarna

Expressen var med när språkrören fixade naglarna på PUB Nails i Stockholm.

– Det är underbart roligt att gå och göra skönhetsbehandling, och dessutom är det väldigt bra för miljön att vi köper tjänster i stället för att köpa en massa saker, hävdar språkröret Hanna Lidström, samtidigt som hon väljer blått nagellack.

– Jag tyckte att det var väldigt snyggt, men det är ingen politisk markering...

Språkrörskollegan Mårten Roslund, som nobbar nagellack under behandlingen, fortsätter:

– När det blir billigare att köpa olika typer av service så ser vi att människor väljer att lägga en större del av sina pengar på just service, till exempel manikyr eller frisörsalonger. Det är klart att det är bättre att man lägger pengar på att låta människor göra saker åt en än att bara köpa en massa prylar.

"Otroligt liten mängd"

Men hur miljövänligt är egentligen nagellack?

– Man använder ju en otroligt liten mängd till sina naglar. Om man lägger 500 spänn på en manikyrbehandling, så innehåller allt annat man skulle kunna köpa för 500 spänn en mycket större miljöbelastning, hävdar Hanna Lidström.

Grön Ungdom föreslår en halvering av momsen på skönhetstjänster, som till exempel manikyr, frisering, massage, hudvård, ögonfransförlängning, hårborttagning och spraytan. I dag är momsen 25 procent.

Kommer ni att få med er Miljöpartiets partiledning på det här förslaget?

– Det tror jag alldeles säkert. Vi gröna säger ju att tjänster generellt ska vara billigare än prylar. Då tycker vi att det är extra kul att börja med den här typen av tjänster som gör livet lite härligare, konstaterar Mårten Roslund.

Medlemsras för MP

Det blev nyligen känt att Miljöpartiet under förra året tappade mer än 3 000 medlemmar. Vid årsskiftet hade partiet 13 689 medlemmar. För två år sedan var den siffran 20 217.

Grön Ungdom har inte drabbats lika hårt, enligt språkrören.

– Trots ett tufft år för Miljöpartiet är Grön Ungdom större än vad vi någonsin varit mellan två val. Vi har ökat vår andel av Miljöpartiets medlemmar, som nu är 35 %. Det finns ett stort sug bland unga efter politik som bygger det klimatsmarta samhället, och många vill vara med, hävdar Hanna Lidström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.