Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De vill ha Schyman i en rödgrön regering

Har feministisk politik redan. "Vi menar att vi har en stark feministisk plattform i vår politik", säger Stefan Löfven på frågan om partiet Feministiskt initiativ behövs. Foto: Christian Örnberg
Foto: Christian Örnberg

Gudrun Schyman kan släppas in i en rödgrön regering - om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Det sensationella beskedet kom i natt efter partiledardebatten i SVT.

- Jag samarbetar väldigt gärna med Feministiskt initiativ. Vi behöver en ny och feministisk regering, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Expressen.

Därmed ökar pressen på statsministerkandidaten Stefan Löfven.

Under partiledardebatten i SVT i går kväll ägnades bara tre minuter åt feminism - apropå Gudrun Schymans och Fi:s framgångar i flera opinionsmätningar.

För lite, tyckte Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som efter tv-sändningen gjorde klart att han gärna samarbetar med Schyman efter valet.

- Hon gör ett väldigt bra jobb i Simrishamns kommunfullmäktige, men om hon får byta den politiska arenan mot en annan så tycker jag att det är bra för Sverige.

- Jag samarbetar väldigt gärna med Feministiskt initiativ. Vi behöver en ny och feministisk regering.

"Vi vill ha regeringsskifte"

Gudrun Schyman svarade i natt att partiet ännu inte diskuterat "i termer av regering", men konstaterade samtidigt:

- Jag håller med Gustav Fridolin. Vi är tydliga med att vi vill ha ett regeringsskifte.

Så vad säger du om att bli jämställdhetsminister i en rödgrön regering?

- Jag vill inte spekulera om några ministerposter. Men jag gläds åt den rörelse som nu är i gång. Det är otroligt roligt.

En väljarbarometer från Sifo inför EU-valet visade i går att Feministiskt initiativ skulle få 3,2 procent om det vore val i dag. En annan väljarbarometer visade förra veckan att partiet sedan i mars har ökat med en procentenhet, från 1,3 till 2,3 procent.

- Jag är övertygad om att vi tar oss in i både EU-parlamentet och i riksdagen, säger Schyman.

Det var inte bara Gustav Fridolin som berömde henne efter tv-debatten. Även Jonas Sjöstedt talade i natt om ett framtida samarbete med Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman.

- Det finns stora beröringspunkter. Det vore oklokt att utesluta ett samarbete i olika frågor.

- Jag tycker Gudrun är väldigt skicklig. Hon är en god talare och en bra kommunikatör. Jag har väldigt stor respekt för henne.

"Jag känner inte Schyman"

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var inte lika tydlig efter tv-debatten. Han konstaterade att det bara finns ett parti som han inte vill samarbeta med: Sverigedemokraterna.

- Jag känner inte Gudrun Schyman. Jag har träffat henne några gånger i min egenskap som IF Metalls ordförande. Men hon är en erfaren och skicklig politiker. Det är inget snack om den saken.

Behövs Fi?

- Vi menar att vi har en stark feministisk plattform i vår politik.

Folkpartiledaren Jan Björklund konstaterade i natt att "problemet med Gudrun Schyman är inte att hon är feminist, utan att hon är socialist".

- Men det har väl inte Sjöstedt och Fridolin något problem med.

Statsminister Fredrik Reinfeldt om det faktum att Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill samarbeta med Schyman:

- Då tycker jag att de ska vara tydliga i sakpolitiken, för Feministisk Initiativ är vad jag förstår ett parti som förordar arbetstidsförkortning. Det blir alltså färre arbetade timmar och borttagen arbetslinje. Det kommer inte till att leda till ökad tillväxt och ökad sysselsättning.

Här kan du läsa ett längre dokument om Fi:s växande.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS och Android.

Tycker du att en eventuell rödgrön regering ska släppa in Fi i samarbetet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.