Har feministisk politik redan. "Vi menar att vi har en stark feministisk plattform i vår politik", säger Stefan Löfven på frågan om partiet Feministiskt initiativ behövs. Foto: Christian Örnberg Foto: Christian Örnberg
Har feministisk politik redan. "Vi menar att vi har en stark feministisk plattform i vår politik", säger Stefan Löfven på frågan om partiet Feministiskt initiativ behövs. Foto: Christian Örnberg Foto: Christian Örnberg

De vill ha Schyman i en rödgrön regering

Publicerad

Gudrun Schyman kan släppas in i en rödgrön regering - om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Det sensationella beskedet kom i natt efter partiledardebatten i SVT.

- Jag samarbetar väldigt gärna med Feministiskt initiativ. Vi behöver en ny och feministisk regering, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Expressen.

Därmed ökar pressen på statsministerkandidaten Stefan Löfven.

Under partiledardebatten i SVT i går kväll ägnades bara tre minuter åt feminism - apropå Gudrun Schymans och Fi:s framgångar i flera opinionsmätningar.

För lite, tyckte Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som efter tv-sändningen gjorde klart att han gärna samarbetar med Schyman efter valet.

- Hon gör ett väldigt bra jobb i Simrishamns kommunfullmäktige, men om hon får byta den politiska arenan mot en annan så tycker jag att det är bra för Sverige.

- Jag samarbetar väldigt gärna med Feministiskt initiativ. Vi behöver en ny och feministisk regering.

"Vi vill ha regeringsskifte"

Gudrun Schyman svarade i natt att partiet ännu inte diskuterat "i termer av regering", men konstaterade samtidigt:

- Jag håller med Gustav Fridolin. Vi är tydliga med att vi vill ha ett regeringsskifte.

Så vad säger du om att bli jämställdhetsminister i en rödgrön regering?

- Jag vill inte spekulera om några ministerposter. Men jag gläds åt den rörelse som nu är i gång. Det är otroligt roligt.

En väljarbarometer från Sifo inför EU-valet visade i går att Feministiskt initiativ skulle få 3,2 procent om det vore val i dag. En annan väljarbarometer visade förra veckan att partiet sedan i mars har ökat med en procentenhet, från 1,3 till 2,3 procent.

- Jag är övertygad om att vi tar oss in i både EU-parlamentet och i riksdagen, säger Schyman.

Det var inte bara Gustav Fridolin som berömde henne efter tv-debatten. Även Jonas Sjöstedt talade i natt om ett framtida samarbete med Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman.

- Det finns stora beröringspunkter. Det vore oklokt att utesluta ett samarbete i olika frågor.

- Jag tycker Gudrun är väldigt skicklig. Hon är en god talare och en bra kommunikatör. Jag har väldigt stor respekt för henne.

"Jag känner inte Schyman"

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var inte lika tydlig efter tv-debatten. Han konstaterade att det bara finns ett parti som han inte vill samarbeta med: Sverigedemokraterna.

- Jag känner inte Gudrun Schyman. Jag har träffat henne några gånger i min egenskap som IF Metalls ordförande. Men hon är en erfaren och skicklig politiker. Det är inget snack om den saken.

Behövs Fi?

- Vi menar att vi har en stark feministisk plattform i vår politik.

Folkpartiledaren Jan Björklund konstaterade i natt att "problemet med Gudrun Schyman är inte att hon är feminist, utan att hon är socialist".

- Men det har väl inte Sjöstedt och Fridolin något problem med.

Statsminister Fredrik Reinfeldt om det faktum att Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill samarbeta med Schyman:

- Då tycker jag att de ska vara tydliga i sakpolitiken, för Feministisk Initiativ är vad jag förstår ett parti som förordar arbetstidsförkortning. Det blir alltså färre arbetade timmar och borttagen arbetslinje. Det kommer inte till att leda till ökad tillväxt och ökad sysselsättning.

Här kan du läsa ett längre dokument om Fi:s växande.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS och Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag