INGET FÖR SVENSKAR. I en motion till riksdagen vill två centerpartister förbjuda burka och niqab. Foto: Tim Wimborne/Reuters
INGET FÖR SVENSKAR. I en motion till riksdagen vill två centerpartister förbjuda burka och niqab. Foto: Tim Wimborne/Reuters

De vill förbjuda burka i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartisterna Staffan Danielsson och Lennart Pettersson vill förbjuda burka.
Förslaget får hård kritik - både från partiet och islam.
- Jag hade helst sett att motionen aldrig väckts, säger Roger Tiefensee, gruppledare för Centerpartiet.
- Batongliberaler är vad de är, säger Abd al Haqq Kielan, muslimsk imam.
Staffan Danielsson och Lennart Pettersson, båda riksdagsmän för Centern, vill att det ska bli förbjudet att bära burka eller niqab.
Lennart Pettersson. "Ingen kvinna ska känna sig tvingad att dölja sitt ansikte. För att underlätta för dessa kvinnor skulle det vara ett gott stöd med en lagstiftning som förbjuder burka och niqab ute i samhället, på skolor och på arbets-platser", skriver de i en motion.

Möter hårt motstånd

- Den här seden finns i vissa muslimska fundamentalistiska länder, men nu är vi i Sverige, säger Staffan Danielsson.
De två Centerledamöterna vill att regeringen ska tillsätta en utredning för att undersöka ett förbud.
Förslaget möter hårt motstånd i partiet. Gruppledaren Roger Tiefensee poängterar att Centern tar avstånd från motionen.
- Vi vill inte ha något förbud mot burka eller niqab. Jag hade helst sett att motionen aldrig väckts, och jag rådde dem till att inte väcka motionen, säger han.
Abd al Haqq Kielan, imam vid moskén i Eskilstuna, reagerar också starkt.
- Ska polisen slita av kvinnorna slöjan på gatorna? Det är precis som vi lever i en diktatur, säger han.
Staffan Danielsson. - Allt det här talet om religionsfrihet betyder inget för dem egentligen. Så länge man är acceptabelt svensk så är allting bra, men så fort man faller utanför deras norm ska batongerna fram, säger Abd al Haqq Kielan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag