Som många 19-åringar som precis har tagit studenten ville barndomsvännerna Lisa Emlund och Helena Hammarström ut och se världen. De började med att köpa var sin enkelbiljett till Malta, utan några vidare planer. Snart hade de båda fått jobb på lyxyachter, och deras liv förändrades totalt.
I dag, tio år senare, driver de ett eget företag tillsammans, Yachting Sweden, där de vill hjälpa andra skandinaver att hitta rätt i branschen.
– Med vår erfarenhet av att ha jobbat i branschen i så många år och av att ha så många kontakter så kan vi föra människor som är intresserade på rätt spår direkt, i stället för att ta massa omvägar. Det viktigaste i vårt jobb är att erbjuda ett stöd, säger Lisa Emlund.
Idén kom efter att tjejerna under flera år som ”stewardesses” på olika båtar hade noterat hur få skandinaver de stötte på i jobbet. De såg det som en öppning.
– Vi fick ofta frågan: ”Var är alla skandinaver? Varför jobbar inte ni på båtar?”. Skandinaver har ju ett väldigt gott rykte om oss, att vi är lätta att ha att göra med och ambitiösa människor. Jag och Helena tänkte då att det måste ju finnas hur många som helst som skulle vara intresserade och passa bra i den här branschen.
Vill vägleda svenskar in i branschen
Det är nu tre år sedan Lisa Emlund och Helena Hammarström började driva Yachting Sweden, helt ideellt. Vid sidan av studerar Lisa Emlund även till läkare, men passionen hon har för yachtingyrket gör att hon fortsätter kämpa på.
Idén med företaget är att fungera som en vägledare för den som vill in, eller redan befinner sig, i branschen. Yachting Sweden håller både kurser och erbjuder personlig rådgivning om hur det är och hur man gör för att jobba på en lyxyacht. I detta ingår även att förbereda kunderna på de mindre bra sidorna av branschen, förklarar Lisa Emlund.
– Branschen är väldigt gammaldags, den är efter helt klart. Det är en bransch som jag inte tror skulle få finnas i Sverige, om jag ska vara ärlig, säger hon.
Tydliga könsroller: ”Tjejer ska jobba inne och killar ute”
Lisa Emlund berättar att det finns oskrivna regler om att tjejer jobbar inne i båten, med till exempel service och städning, medan killar ska jobba ute med underhåll och annat. Den utdaterade synen på könsroller kan göra det utmanande att driva företag inom yachtingbranschen som två unga tjejer.
– Yachtingbranschen är absolut väldigt mansdominerad. Vi har mycket kontakt med kaptener och officers, och man får jobba lite för respekten.
Men, hinder och motgångar till trots, vill Lisa Emlund och Helena Hammarström fortsätta utveckla Yachting Sweden och hjälpa så många resesugna ungdomar som möjligt på vägen.
– Vi vill göra yachting till ett självklart alternativ för svenskar. Det här är någonting som alla kan göra så länge man är villig att jobba hårt, och då kan vi garantera att det kommer vara en helt unik upplevelse som inget annat sätt att resa riktigt kan erbjuda.