Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De värvar unga till lyxbåtar: ”Unik upplevelse”

Lisa Emlund och Helena Hammarström driver Yachting Sweden.
Foto: Privat
Helena Hammarström är en av grundarna av Yachting Sweden.
Foto: Privat
Lisa Emlund är en av grundarna av Yachting Sweden.
Foto: Privat
Tjejerna är barndomsvänner och nu även kollegor.
Foto: Privat

Efter studenten är det många som packar resväskan.

Vissa blir au pair, andra backpackar i Asien eller jobbar som bartender på Rhodos.

Lisa Emlund och Helena Hammarström vill nu öppna dörren till en doldis: yachtingbranschen.

– Vi kan garantera att det kommer vara en helt unik upplevelse som inget annat sätt att resa riktigt kan erbjuda, säger Lisa Emlund på Yachting Sweden.

Som många 19-åringar som precis har tagit studenten ville barndomsvännerna Lisa Emlund och Helena Hammarström ut och se världen. De började med att köpa var sin enkelbiljett till Malta, utan några vidare planer. Snart hade de båda fått jobb på lyxyachter, och deras liv förändrades totalt.

I dag, tio år senare, driver de ett eget företag tillsammans, Yachting Sweden, där de vill hjälpa andra skandinaver att hitta rätt i branschen.

– Med vår erfarenhet av att ha jobbat i branschen i så många år och av att ha så många kontakter så kan vi föra människor som är intresserade på rätt spår direkt, i stället för att ta massa omvägar. Det viktigaste i vårt jobb är att erbjuda ett stöd, säger Lisa Emlund.

Lisa Emlund och Helena Hammarström brinner för yachtingbranschen.
Foto: Privat
Jobbet är intensivt och krävande, men har också lyxiga inslag.
Foto: Privat
Man binder ofta tighta band till sina kolleger på båten.
Foto: Privat

Idén kom efter att tjejerna under flera år som ”stewardesses” på olika båtar hade noterat hur få skandinaver de stötte på i jobbet. De såg det som en öppning.

– Vi fick ofta frågan: ”Var är alla skandinaver? Varför jobbar inte ni på båtar?”. Skandinaver har ju ett väldigt gott rykte om oss, att vi är lätta att ha att göra med och ambitiösa människor. Jag och Helena tänkte då att det måste ju finnas hur många som helst som skulle vara intresserade och passa bra i den här branschen. 

Vill vägleda svenskar in i branschen

Det är nu tre år sedan Lisa Emlund och Helena Hammarström började driva Yachting Sweden, helt ideellt. Vid sidan av studerar Lisa Emlund även till läkare, men passionen hon har för yachtingyrket gör att hon fortsätter kämpa på. 

Idén med företaget är att fungera som en vägledare för den som vill in, eller redan befinner sig, i branschen. Yachting Sweden håller både kurser och erbjuder personlig rådgivning om hur det är och hur man gör för att jobba på en lyxyacht. I detta ingår även att förbereda kunderna på de mindre bra sidorna av branschen, förklarar Lisa Emlund.

– Branschen är väldigt gammaldags, den är efter helt klart. Det är en bransch som jag inte tror skulle få finnas i Sverige, om jag ska vara ärlig, säger hon. 

Yachting Sweden anordnar kurser där de informerar och guidar de som är nyfikna på branschen.
Foto: Privat
Kursdeltagarna får göra både teoretiska och praktiska övningar.
Foto: Privat
Yachting Sweden vill att fler svenskar ska hitta till yachtingbranschen.
Foto: Privat

Tydliga könsroller: ”Tjejer ska jobba inne och killar ute”

Lisa Emlund berättar att det finns oskrivna regler om att tjejer jobbar inne i båten, med till exempel service och städning, medan killar ska jobba ute med underhåll och annat. Den utdaterade synen på könsroller kan göra det utmanande att driva företag inom yachtingbranschen som två unga tjejer.

– Yachtingbranschen är absolut väldigt mansdominerad. Vi har mycket kontakt med kaptener och officers, och man får jobba lite för respekten.

Men, hinder och motgångar till trots, vill Lisa Emlund och Helena Hammarström fortsätta utveckla Yachting Sweden och hjälpa så många resesugna ungdomar som möjligt på vägen.

– Vi vill göra yachting till ett självklart alternativ för svenskar. Det här är någonting som alla kan göra så länge man är villig att jobba hårt, och då kan vi garantera att det kommer vara en helt unik upplevelse som inget annat sätt att resa riktigt kan erbjuda.


Tipsen: Ha koll på detta om du vill resa i Europa

Här dansar olympierna i synk fram på Tokyos gator.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.