Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De var på väg hem – kom aldrig fram

Anhöriga till passagerarna berättar om sorgen.
Totalt 17 personer från Sverige dog i flygplanskraschen i Teheran.

Två hela familjer, en mamma, ett nygift par och flera ensamkommande – totalt 17 personer från Sverige dog i flygplanskraschen i Teheran. 

Mitra Ahmady, 46, hade hälsat på sin mamma i Iran när planet hem kraschade.

– Jag ringde till min bror och frågade om han var säker på att det var Mitras flight. Han sa: ”Ja, det var bara den flighten till Ukraina”. I det ögonblicket sjönk jag ner i förtvivlan, säger hennes bror. 

Boeing-planet hade bara flugit i några minuter när det kraschade utanför Teheran tidigt på onsdagsmorgonen. Ombord fanns totalt 176 personer som alla dog. 

Totalt var det 17 personer från Sverige som befann sig på planet. 

Mitra Ahmady, 46 år 

Mitra Ahmady.
Foto: Privat

En av dem var Mitra Ahmady. 

Mitra Ahmady kom från Iran men var svensk medborgare. Hon var gymnasielärare och bodde i Järfälla med sin 18-åriga dotter och sin lillebror Mohammadhadi Ahmadi, 33.

– Mitra var väldigt snäll. Hon hjälpte alla, säger Mohammadhadi Ahmadi.

Mitra hade åkt till Iran för att fira sin födelsedag med sina släktingar där. 

– Hon stod vår mamma väldigt nära, och hon älskade verkligen Iran.

I onsdags skulle Mohammadhadi Ahmadi åka och hämta sin syster på flygplatsen. Då fick han besked om kraschen.

– Jag ringde till min bror och frågade om han var säker på att det var Mitras flight. Han sa: ”Ja, det var bara den flighten till Ukraina”. I det ögonblicket sjönk jag ner i förtvivlan.

Mohammadhadi Ahmadi är asylsökande, saknar fast jobb och kan inte svenska. Han känner att han och systerdottern står ensamma i världen efter Mitra Ahmadys död.

– Vi behöver någon som frågar hur vi har det, som står bakom oss. Men ingen har kommit till oss, säger han.

– Vi behöver någon som är vår företrädare och kan hjälpa oss med praktiska frågor, fortsätter Mohammadhadi Ahmadi och nämner frågan om Mitras försäkringar som exempel på frågor han skulle behöva hjälp med.

Mohammadhadi Ahmadi har gett sitt godkännande att Expressen publicerar Mitra Ahmadys namn och bild.

Hossain Rezaie, 20, och Rahimeh Katebi, 20,

Hossain Rezaie, 20, och Rahimeh Katebi, 20.
Foto: Privat

Två av de som dog var Hossain Rezaie och Rahimeh Katebi, båda 20 år gamla. Paret som bodde i södra Stockholm var på väg hem till Sverige från Iran efter att ha gift sig i en muslimsk bröllopsceremoni med familjerna närvarande. 

De hade båda kommit som ensamkommande afghaner till Sverige. De var lyckliga och skulle hålla ett bröllop för sina vänner även i Sverige. Det berättar vännen Reza Naziri, som stod och väntade på dem hemma på Arlanda. 

– Hossain ringde mig och sa att de hade gift sig där, men han sa att de ville göra det i Sverige också, för det är ju här alla deras vänner finns. Han berättade allt för mig, jag har kvar vår chatt från resan. 

Mahdi Tajik, 20 år

20-årige Mahdi Tajik dog.
Foto: Helen Rasmussen

Även Mahdi Tajik, 20, från södra Stockholm finns med bland dödsoffren. Liksom flera av de andra dödsoffren var han av afghanskt ursprung, uppväxt som flykting i Iran. 

När han reste till Iran för att hälsa på familjen hade han just flyttat ihop med två kompisar i en lägenhet i Stockholm. Innan dess var han hyresgäst hos Dag och Heléne Bohlin i Tullinge.

– Det var en kille som hade anpassat sig väl i Sverige, säger Dag Bohlin.

Mahdi Tajik gick i gymnasiet men hade gjort studieuppehåll för att arbeta inom hemtjänsten i Tullinge.

– Han var väldigt omtyckt bland både personal och vårdtagare, säger Dag Bohlin.

– Han var en väldigt skojfrisk och humoristisk kille som tyckte att livet var bra i Sverige, men det är klart att han bekymrade sig för sin familj i Iran.  Det var därför han jobbade så mycket, för att kunna hjälpa dem att ta sig åtminstone till Turkiet.

År 2015 flydde hela familjen från Iran. När de skulle passera gränsen från Irak till Turkiet blev de beskjutna och kom ifrån varandra.

Mahdi tog sig till Europa utan föräldrarna och syskonen och kom till Sverige hösten 2015.

– Men hela tiden undrade han: Vad hände med mina föräldrar, är de döda eller lever de?, säger Dag Bohlin.

År 2017 åkte han till Teheran för att leta efter dem.

– Mirakulöst så hittade han sina föräldrar i denna jättestad. Sedan dess har han haft kontakt med dem och försökt hjälpa dem, både ekonomiskt men också till att få ett annat liv än det de har i dag.

På onsdagen, efter kraschen i Iran, ringde en av Mahdis vänner i Sverige till hans föräldrar i Iran.

– De bekräftade att han var död. Då spred det sig som en löpeld här i Tullinge. Det tog en bra stund innan vi fattade att det var sant. Det var först framåt kvällen när vi satt tillsammans med andra människor och pratade om detta som sorgen kom över oss. Att det är just våran kille som har bot hos oss som är borta, säger Dag Bohlin.

15-åriga Paria dog med sina föräldrar

Pappa Siavash Maghsoudlouestarabadi, 44, mamma Azadeh Kaveh, 40 och dottern Paria Maghsoudlouesterabadi, 15, dog alla i kraschen.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Paria Maghsoudlouesterabadi, 15, och hennes föräldrar mamma Azadeh Kaveh, 40, och pappa Siavash Maghsoudlouestarabadi, 44, hade hälsat på släkten i Iran över jul när de satt på planet hem mot Upplands väsby. Där hade de bott sedan sju år tillbaka.

Paria Maghsoudlouesterabadi var 15-åriga Carina Antonyans bästa vän. Carina säger att det var första skoldagen efter jullovet som hon upptäckte att Paria inte var på plats – och sedan fick hon höra om flygkraschen. 

– Det var tomt utan henne. Jag väntade mig att hon skulle sitta där vid skåpen och vänta på mig. Vi har skåp bredvid varandra. Sen såg jag att hon inte var där. Det gjorde ont i mig, säger Carina.

Zeinolabedin Saadat, 19 år

Zainolabedin ”Abedin” Saadat, 19, skulle ta studenten i vår.

Zainolabedin ”Abedin” Saadat, gick på Katedralskolan i Uppsala. Han kom ursprungligen från Afghanistan och kom till Sverige för fyra år sedan. 

Uppsalabon Amat Jeng, 32, lärde känna Abedin i somras när han efterlyste en rumskompis och de båda blev genast bästa vänner. 

– Jag känner mig väldigt ledsen nu. Abdedin var en kille som ville uppfylla den svenska drömmen, han ville plugga hårt och bli något, säger Amat Jeng.

Amat Jeng fortsätter:

– ”Abedin” såg mig lite som något av förebild, eftersom jag kommit före honom till Sverige och lyckats etablera mig. Hans dödsfall kom som en chock. Det känns som om jag har förlorat min lillebror.

Shahram Tajik, 21 år

Shahram Tajik blev bara 21 år.
Foto: Privat

I Gävle hölls i torsdags en minnesceremoni för 21-årige Shahram Tajik, som dog i kraschen. Shahram var afghansk medborgare, men hade vuxit upp i Iran och kom till Sverige när han var 16 år. Under våren skulle han börja sista terminen på gymnasiet på Polhemsskolan. 

Gunnel Boberg, var Shahrams tillfälliga vårdnadshavare tills han fyllde 18 år, och efter det var de nära vänner. Hon beskriver honom som en rolig och glad man. 

– Han är vänlig och omtänksam, och han tar stort ansvar för det han gör, säger hon.

Shahram hade också mycket humor, berättar hon, något hon påmindes om när de tittade på bilder under minnesstunden.

– På en bild hade han en golvmopp på huvudet och fick långt, ljust hår – och skrattade. Så där lite småtokig kunde han vara, säger hon.

Mahdi Emami, 60 år

Mahdi Emami, 60, var i Iran för att hälsa på släkten.
Foto: Privat / Privat

Bland de döda finns också svenske Mahdi Emami, 60, som hälsade på släktingar i Iran. Hemma i Sverige nåddes hans 18-åriga dotter Madeleine Persson av nyheten att ett flygplan hade kraschat. Men att hennes pappa skulle befinna sig på just det planet trodde hon inte.

– När jag såg filmen tänkte jag att det var hemskt för de som sitter där, men det kom inte upp i huvudet att pappa också satt där, säger hon.

Men sedan läste hon sin pappas namn på en av de släppta passagerarlistorna: 

– När jag såg passagerarlistan då gick det... då gick världen under, säger Madeleine Persson.

Mahdi jobbade med att hjälpa människor med missbruksproblem, och dottern Madeleine minns sin pappa som en man som alltid satte andra före sig själv. 

– Han har alltid stöttat mig jättemycket i skolan och peppade mig till att gå klart i skolan och var jättemotiverad att komma på min student.

Familjen från Åkersberga 

Mamman, 37 år gammal.
Foto: Helen Rasmussen
Pappan, 40 år gammal.
Äldsta sonen, 9 år gammal.
Foto: Helen Rasmussen
Yngsta sonen, 7 år gammal.
Foto: Helen Rasmussen

Ombord på dödsplanet fanns en familj från Åkersberga norr om Stockholm.

Familjen – en 40-årig ingenjör och egenföretagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg hem från hustruns ursprungsland. Familjen besökte Iran varje år, för att ge barnen insikt i deras arv och rötter, och för att besöka pojkarnas morföräldrar och andra släktingar.

20-årige Mehdi Mohammidi från Huskvarna

Mehdi Mohammadi kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan och reste till Iran för att för första gången på flera år återse familjen.
Foto: Privat

20-årige Mehdi Mohammidi reste med sin vän Mahdi Rezai till Iran för att hälsa på bådas släkt. I Sverige hade han bott i Huskvarna sedan en tid tillbaka, efter att ha kommit som ensamkommande för några år sedan. 

Han gick i gymnasiet i Jönköping, och sedan hade han tänkt jobba ett år för att sedan fortsätta på universitetet, har en vän till honom berättat.

– Jag pratade med dem sista natten innan de åkte. De skickade bilder på Snapchat och delade bilder på Instagram. De ringde mig och frågade vad de skulle köpa med sig till mig från Iran, säger Zakir Akhlaqi, som berättar att Mehdi och Mahdi var hans bästa vänner.

Alireza Norouzi, 18 år 

Alireza Norouzi, 18, hälsade på släkten i Iran.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

18-årige Alireza Norouzi, kom även han till Sverige som ensamkommande afghan. Han bodde på Orust på Västkusten sedan flera år tillbaka, och var i Iran över jullovet för att för första gången sedan flytten hälsa på sin släkt. 

Charlotta Andersson, tidigare god man till Alireza, säger att hon inte kunde ta in dödsbeskedet. 

– Först kunde jag inte fatta, jag tänkte att det inte kunde stämma. Sannolikheten att någon jag känner sitter i ett kraschat plan finns inte ens. Jag kände att något måste ha blivit fel. Men jag fick kontakt med hans bror för att höra om det stämde, brorsan var jätteledsen och intygade att det var sant. Men jag kunde ändå inte tro på det. När jag såg nyheterna förstod jag också, det fanns ingen möjlighet till överlevnad, säger hon.

Charlotta beskriver Alireza som en mycket omtänksam person. 

– Han hade väldigt höga betyg och var väldigt ambitiös. Det är få som satsar så mycket och även lyckas åstadkomma så mycket på kort varsel. Han var oerhört intelligent.

 Mahdi Rezai, 20 år

”Han var alltid en glad skit”, beskriver en person i Mahdi Rezais närhet.
Foto: Privat

Den i dag 19-årige Mahdi Rezai kom till Sverige från Iran sommaren 2017. Han var medborgare i Afghanistan, och hade inga anhöriga i Sverige. Han bodde i Tenhult i Småland och åkte till Iran för att hälsa på släkten för första gången på flera år. Mahdi åkte tillsammans med vännen Mehdi Mohammadi, 20, som också dog i kraschen. 

De hade båda sparat ihop till resorna länge genom att jobba extra inom vården, utanför skolstudierna.

– Han var alltid en glad skit, säger en person i hans närhet som berättar om chocken som kom med dödsbudet:

– Jag såg på sociala medier att han skulle till Iran och skrev till honom att han väl kommer tillbaka, och han skojade och sa nej... och så blev det så här. Det är fruktansvärt.

Madeleine förlorade sin pappa i flygkraschen i Iran

Mahdi Emamis dotter berättar: ”Han levde för att hjälpa andra”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.