Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De var fulla och slog oss med pinnar”

Vittnesmål från tågstationer och gränskontroller: "Icke vita nekas".
Famegne Clotaire och hans vänner berättar för Expressen om svårigheterna som icke vita möter på väg till gränsen.
Foto: LISA MATTISSON

LVIV, UKRAINA.

Marcel, 23, har försökt fly från Ukraina men stoppats vid gränsen till Polen.

Vid gränsövergången slogs han med påkar av män i varselvästar.

– De sa att vi inte hade något där att hämta, berättar Marcel.

På tågstationen i Lviv möter Expressen flera människor av afrikanskt och asiatiskt ursprung som varit i Ukraina för att studera och nu inte kan lämna landet.

Deras vittnesmål är inte unika – flera rapporter under de senaste dygnen ger samma bild.

Det är kyligt och mörkt vid tågstationen i Lviv på måndagskvällen. Inga fler tåg går så alla som åkt evakueringstågen hit försöker hitta nånstans att sova om de inte har vänner eller bekanta att övernatta hos. 

För en del är enda alternativet att övernatta på tågstationen på det kalla stengolvet. Trötta barn tultar efter sina föräldrar som drar kabinväskor och samtidigt försöker hålla reda på sina barn i den rörliga folkmassan. 

En av dem som inte har någonstans att sova är 23-åriga Marcel. Han linkar fram i sina röda gympaskor. 

Han kan inte gå ordentligt efter att ha fått vända vid gränsen till Polen. Vid gränsstationen i Medyka är det skräpigt och folk håller sig varma i mörkret genom att elda på marken. Barn och vuxna trycker ihop sig för att hålla värmen. 

– Mina fötter är svullna och jag har skadat mina ben efter att ha gått så långt. Jag har inte sovit på tre nätter. På nätterna gick det bara att ömsom stå, ömsom sitta eller ligga ned rakt ned på marken under bar himmel, säger Marcel.

Marcel och Famegne försökte fly från Ukraina men stoppades vid gränsen till Polen.
Foto: LISA MATTISSON

– Vi försökte hålla oss varma genom att elda det vi kunde hitta, plast, skräp och vad som låg på marken. Jag vände tillbaka, det var för hemskt att vara kvar där och jag lyckades inte ta mig över till Polen.

Fastnade vid gränsen

Famegne Clotaire är besviken på den ojämlikhet han mött i Ukraina sedan Rysslands invasion.
Foto: LISA MATTISSON

Han säger att han studerar till dataingenjör för andra året och kommer från Kamerun. Han har bott senaste två åren i Poltava.

Under flykten från Ukraina fastnade han vid den polska gränsen. 

– En natt kom någon typ av vakter, de hade reflexvästar, de var fulla och slog oss med pinnar. När de slog oss stod militärer runt oss utan att göra något.

Han beskriver att kvinnor och barn var samlade på ett ställe och tilläts att passera gränsen utan problem. 

– Men de svarta männen ställdes i en flera hundra meter lång kö och vi fick vänta under hemska förhållanden, säger Marcel.  

– Ingen brydde sig om att lyssna på oss, de prioriterade bara de vita. Men vi vill inte vara kvar här, vi har rätt att lämna, det är ett krig här. 

Famegne Clotaire, som bott i Ukraina i sju år, berättar att vakter diskriminerar människor baserat på deras hudfärg.
Foto: LISA MATTISSON

Famegne Clotaire, 36, möter upp Marcel och delar hans bild av hur vakter behandlar dem utifrån deras hudfärg.

– Jag är besviken. Jag har bott här i sju år, studerat och arbetat. Det är inte rättvist att vi ska behandlas så här, vi har också rätt att lämna det här landet.

Stoppas med våld

Andra vi pratar med berättar hur de sett gränsvakter jaga människor och slå på dem med batonger. Det är likartade scener som återupprepar sig på Lvivs tågstation. Militärpolis som med kraft motar bort män som försöker komma ombord på tågen.

Expressen har även tagit del av videomaterial som visar hur uniformerade män använder våld för att stoppa män från att komma ombord på tågen. De är enbart för kvinnor och barn. De ukrainskfödda männen är beordrade att stanna i landet för att vara beredda att strida om läget kräver.

Marcel med de röda skorna hittar ingenstans att sova på måndagskvällen så han lägger sig i ett hörn inne på järnvägsstationen och drar en filt över sig. Det enda som syns är de röda skorna.

Marcels sovplats i ett hörn av tågstationen.
Foto: LISA MATTISSON

Under tisdagsmorgonen gick det att notera att civila vakter i reflexvästar vaktar uppgångarna till tågperrongerna så att endast kvinnor och barn kommer upp på perrongen där tågen går ifrån. 

Tågstationen är full av människor, både män och kvinnor av olika etnicitet. Men också många små barn som försöker hålla värmen i det kyliga vädret. Flera vi pratar med berättar att de övernattat på tågstationen då de inte hittat någon annanstans att sova och inte heller vill missa något tidigt morgontåg som går ut ur Ukraina.

Många barn väntar på att få ta sig över gränsen mot Polen.
Foto: LISA MATTISSON
Många har väntat flera timmar i den bitande kylan för att få ta sig till gränsen.
Foto: LISA MATTISSON

”Kyla sipprar in i benet”

De två indiska studenterna Aniket, 20, och Priyanka, 22, från Delhi, Indien, är trötta efter en natt på järnvägsstationens golv. 

– Vi låg alla tre på en filt som vi köpt och försökte hålla oss varma av varandras kroppsvärme. Järnvägsgolvet var extremt kallt, en kyla som sipprar in i benet, säger Aniket, 20. 

De berättar att de rest från Kiev och nu är på väg till Ungerns gräns. Tåget har blivit inställt. 

– En del ukrainare visar att de inte vill dela samma utrymme som oss och vi har svårt att komma ombord på tåget. Vi har mötts av förakt och fientlighet, vi som har mörkare hudfärg, säger Aniket. 

De berättar att de är medicinstudenter i Kiev som studerat där i fyra år. 

Nigerias regering har fördömt agerandet att nigerianer och andra från afrikanska länder stoppas från att lämna det krigsdrabbade Ukraina, rapporterar BBC.

De rapporterar även att ukrainska säkerhetsstyrkor hindrat afrikaner från att komma på bussar och tåg. 

BBC hänvisar till Nigerias president som hävdar att det finns 4000 nigerianer i Ukraina.

UNHCR meddelade under tisdagen att över 500 000 människor flytt från Ukraina. Famegne Clotaire kommer till slut på en buss som ska ta honom till Lublin i Polen.
Foto: LISA MATTISSON

Se något mer från Ukraina:
”Den ryska konvojen är ett jätteproblem”

Enorm rysk militärkonvoj närmar sig Kiev – här rapporterar Mattias Carlsson om oron i den ukrainska huvudstaden.

Putins tre vapen: Så kan han ta kriget vidare

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi om • Konvojerna • Kärnvapen • Sabotagegrupper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.