Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De vann KvP:s stora novelltävling 2022

Anna-Carin Collin vann KvP:s stora novelltävling.
Foto: Privat

Nu är Sveriges största novelltävling avgjord. 

Förstapriset går till Anna-Carin Collin och hennes berättelse ”A som i Agnes”. 

En välskriven berättelse med bildrikt språk som tar läsaren i handen, skriver juryn i sin motivering. 

Över 600 bidrag skickades in till tävlingen med 50 000 kronor i potten – Sveriges största novelltävling som anordnas av Kvällsposten, GT, förlaget Ekström & Garay, Sparbanken Syd, och kulturmagasinet Opulens. 

Det vinnande bidraget blev novellen ”A som i Agnes”, en berättelse skriven av Anna-Carin Collin. Hon är författare och konstnär från Täby och jobbar dessutom som skolkurator och samtalsterapeut. På somrarna undervisar hon i kreativt skrivande på Fridhems folkhögskola i Skåne. 

Så här motiverade juryn sitt val: 

”En välskriven berättelse som med sitt bildrika språk och sin genuina persongestaltning tar läsaren i handen genom ett galleri av längtan, sinnesintryck och fantasier från en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok som andas hela världen och vidare därifrån, bortom själva novellen.”

Anna-Carin Collin får, förutom äran, en prissumma på 35 000 kronor. Dessutom blir hennes novell, och de övriga nio bästa bidragen, publicerade i en antologi som ges ut av Ekström & Garay.

Emmy Odeskog kom på andra plats 

Emmy Odeskogs novell ”Burkbarnet” kom på andra plats.
Foto: Privat

22-åriga Emmy Odeskogs novell ”Burkbarnet” vann tävlingens andrapris och 10 000 kronor. 

En välskriven, pulserande och rörande skildring av en kvinnas ambivalens i relationen till en syster och ett barn där tacksamhet och strävan efter att försonas med konsekvenserna av sina val står i centrum”, skrev juryn i sin motivering. 

Emmy Odeskog kommer från Södra Sandby utanför Lund, men bor numera i Uppsala där hon studerar media och journalistik. 

– Jag tycker det är svårt att skriva noveller, men samtidigt motiverande. Man blir liksom klar. Att juryn tyckte om Burkbarnet gör mig därför extra glad och jag ser fram emot att fortsätta testa mig fram inom genren, säger hon. 

Linda Fritiofsson.
Foto: Privat

Tredjepriset, och 5 000 kronor, togs hem av Linda Fritiofsson och hennes novell ”Målaren”. En berättelse om en hantverkare som plötsligt försvinner och jakten på vad som egentligen hände. 

Juryns motivering: 

En berättelse om en händelse i vardagen kring vilken spänningen skickligt byggs upp, där döden gör oss påminda om livets bräcklighet och banden mellan för varandra okända människor synliggörs och begrundas.”. 

Juryn bestod av Maria Rydhagen (Kvällsposten), Lovisa Åkesson (Kvällsposten), Christer El-Mochantaf (GT), Taliah Pollack (författare), Johanna Stridh (Sparbanken Syd), Carolina Thelin (Opulens) och Paul Nilsson (Ekström & Garay). 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.