Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De vågar visa sin rikedom

ARVTAGAREN. Karl-Johan Persson tillsammans med pappa Stefan på H&M:s bolagsstämma 2006. "Han har överträffar allas förväntningar", säger en person med insyn i företagets ledning.
Foto: Niclas Ryberg / Scanpix
Andra miljardärsfamiljer i Sverige har valt att leva tillbakadraget. Den nya generationen i H&M-familjen bryter det mönstret.
De är bästa vänner med kungabarnen och stamgäster på lyxkrogarna, som de dessutom äger. Karl-Johan Persson, 33, är den som en dag ska ta över familjeföretaget.
- Han har överträffat allas förväntningar. Karl-Johan är den givna framtida ledaren för H&M, berättar en person med insyn.

FAKTA

”Utan dem skulle Sverige vara fattigare”
Vad har familjen Persson betytt för Sverige?
Hasse Olsson, legendarisk chefredaktör på Dagens Industri och före detta Expressenmedarbetare, svarar:
Genom att introducera H&M på börsen lyckades familjen Persson behålla företaget och samtidigt bo kvar i Sverige.
Undantagsregeln som socialdemokraterna införde, att majoritetsägare i företag slapp betala förmögenhetsskatt, gynnade familjeföretaget. Familjen Persson har visat att det från en blygsam start går att bygga upp ett stort internationellt företag.
H&M har alltid haft den organiska tillväxten som mål, det vill säga de har inte vuxit genom att köpa upp andra bolag. Utan exempel som familjen Persson, som vågar satsa på företagande, skulle Sverige vara ett oändligt mycket fattigare land.”

H&M-familjen Perssons tillgångar är smått ofattbara. Den totala förmögenheten överstiger 100 miljarder kronor och mest har Stefan Persson, ordförande i H&M.
Tidskriften Forbes räknade förra året ut att han är världens 18:e rikaste person.
Stefan har de senaste åren arbetat intensivt med att få in sonen Karl-Johan som den naturliga arvtagaren.
- Till en början var Karl-Johan helt främmande till den tanken. Han ville absolut inte arbeta i familjeföretaget. När vi gick i skolan pratade han ofta om att det inte skulle bli så, berättar en av hans gamla klasskamrater.
Karl-Johan Persson har vuxit upp i kretsen kring kungabarnen. Han och kronprinsessan Victorias dåvarande pojkvän Daniel Collert var under många år allra bästa vänner, även i dag umgås de tätt.

Kallas "KJ" av vännerna

På lilla bilden ses Karl-Johan och Leonie Persson på väg till en privat fest på Drottningholm. Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå Av vännerna kallas han kort och gott för "KJ".
Numera bor Karl-Johan Persson i London. Han har haft flera hobbyföretag tillsammans med kompisar, men numera är det bara H&M som gäller.
- Karl-Johan ändrade sig plötsligt. Men han gjorde från början klart för pappa, att om han skulle börja arbeta i företaget ville han inte ha någon särbehandling, berättar en källa.
På kort tid har Karl-Johan Persson utmärkt sig inom H&M. I dag sitter han med i företagets styrelse.
Karl-Johans hustru Leonie räknas som en av Victorias allra närmaste väninnor, de gick i samma klass på Enskilda gymnasiet.
- Karl-Johan och Leonie växte upp tillsammans. De var under alla år bra kompisar, sedan plötsligt blev det något mer.
När Karl-Johan och Leonie gifte sig var Victoria en av hedersgästerna. Även Daniel Westling och Daniel Collert fanns med vid vigseln.
De har sonen Ian, 4, och i maj fick de dottern Philippa. Ofta är paret hemma i Stockholm på besök. Då brukar kronprinsessan Victoria vara barnvakt åt Ian.
Karl-Johan Persson är inte bara en driven affärsman. Han och hustrun Leonie ägnar sig mycket åt hjälpverksamhet.
Han är styrelseledamot i stiftelsen GoodCause, som bland annat driver GodEl och skänker sitt överskott till nödlidande.
- Karl-Johan har satsat fyra miljoner kronor och är väldigt engagerad, säger Stefan Krook, ordförande i GoodCause.

Ses sällan i vimlet

Karl-Johans syster, Charlotte Persson, arbetar också inom familjeföretaget. Hon har hand om sponsring inom H&M och har arbetat nära ihop med en av grundarna för mediabolaget OTW, Anders Abenius. Charlotte Persson är oerhört mån om sitt privatliv. Sällan är hon och maken Martin Söderström ute på några officiella tillställningar.
De övriga barnen i den tredje generationen har valt att inte arbeta för bolaget.
Stefan Perssons yngste son och systerson, miljardärerna Tom Persson, 22, och Nils Tham, 23, är ett omtalat radarpar på kändiskrogarna i Stockholm. Nöjesmagasinet Stureplan.se listar dem bland de mest eftertraktade singlarna.
- De gillar att festa tillsammans. Nisse är grym på schlagertexter och sjunger gärna vid någon bardisk, men han är också mån om att göra något eget med sitt liv. Det är väl därför han startat ett möbelföretag, säger en av personerna i hans omgivning.
Nils Thams bolag säljer "exklusiva möbler till lågpris" och visade en förlust i den senaste årsredovisningen.


Familjeliv i Djursholm

Lina har fått prinsessan Madeleine att upptäcka H&M Foto: Finn Stefan Perssons systerdotter Lina Davidson var förr en stamgäst vid Stureplan. I dag lever hon ett lugnt familjeliv i Djursholm med maken Tom Davidson, framgångsrik affärsman.
Paret är nära vänner med prinsessan Madeleine och Jonas Bergström, som var gäster på deras lyxiga bröllop.
Det är Lina Davidsons förtjänst att prinsessan Madeleine numera klär sig vid tillfällen i kläder från familjeföretaget H&M.
- Hon har fått Madeleine att upptäcka företagets kläder. Ovärderlig reklam för H&M, konstaterar Expressens källa.
Även Victoria och Daniel Westling räknas som deras nära vänner. Tom Davidsons lillasyster Josefine Davidson lever i dag ihop med Victorias ex-pojkvän Daniel Collert, de fick i januari en son.


Krogar och sms-lån

Tvillingarna sålde aktier och köpte sina stamkrogar. Riche, Sturehof och Teatergrillen. Foto: Christian Örnberg Tvillingarna Jan och Stefan Bengtsson, 35, systersöner till Stefan Persson, är mer framgångsrika som affärsmän. De har blivit omtalade för att köpa upp lyxkrogar kring Stureplan och tjäna pengar på de kontroversiella sms-lånen.
Stefan Bengtsson uppmärksammades också för att han hösten 2006 kraschade sin sportbil av märket Koenigsegg, värd 6,5 miljoner kronor.
Samma höst valde han och hustrun Åsa Fröberg, före detta vädertjej på TV3, att lämna in skilsmässoansökan.
- När de gifte sig skrevs ett äktenskapsförord med tanke på Stefans miljardförmögenhet. Men det första han gjorde när de gifte sig var att skriva över familjens hästgård, värd 30 miljoner, på Åsa.
Tvillingarna har en stor umgängeskrets, men bekymrar sig ibland över vilka som är deras riktiga vänner och vilka som vill dra nytta av deras förmögenhet.
- De tyckte att det var skönt om man frågade om de skulle ha något när man gick fram till baren, som man gjorde med alla andra, i stället för att bara stå och vänta på att bli bjuden, berättar en av deras vänner.
Både Jan och Stefan är kända för sin blyghet. Det finns få bilder på dem och de gör allt för att inte hamna i rampljuset.
För fem år sedan sålde tvillingarna av en del av sitt innehav i H&M och investerade pengarna i sina stamkrogar kring Stureplan i Stockholm.
- Båda hade en dröm om att få äga egna restauranger, men framförallt göra bra investeringar.
Riche, Sturehof, PA&Co och Teatergrillen var några av ställena som tvillingarna köpte.

Pengarna ett hinder

Stefan Persson har efter avhoppet från vd-stolen satsat på fastighetsaffärer. Han äger ett stort antal fastigheter i Stockholm city, men den enorma rikedomen är ibland ett hinder för ytterligare investeringar. I våras ville Stefan Persson köpa en attraktiv fastighet vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm.
- Säljaren ville ha extra bra betalt eftersom Stefan Persson var köpare och anses ha obegränsat med pengar. Stefan Persson hade ingen lust att betala ett överpris och drog sig ur, berättar en person med insyn i affären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.