MATS G NILSSON. Moderat riksdagsledamot från Stockholm med rötter i Blekinge och Göteborg, som även misstänks ha fuskat inför valet 2006. Han är partiets talesman i pensionsfrågor och Moderaternas representant i Pensionsgruppen. Fungerar också som sakkunnig i pensionsfrågor åt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Ordförande i Kungsholmsmoderaterna.
MATS G NILSSON. Moderat riksdagsledamot från Stockholm med rötter i Blekinge och Göteborg, som även misstänks ha fuskat inför valet 2006. Han är partiets talesman i pensionsfrågor och Moderaternas representant i Pensionsgruppen. Fungerar också som sakkunnig i pensionsfrågor åt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Ordförande i Kungsholmsmoderaterna.

De utreds för valfusk

Publicerad
Uppdaterad
Den misstänkta valfuskhärvan i Moderaterna växer.
Fem moderater - varav en riksdagsman och ett landstingsråd - pekas ut som kärnan i en hemlig valkartell som systematiskt köpt röster i partiets provval.
En av dem misstänks ha fuskat sig in i riksdagen i valet 2006.
I går kunde Expressen avslöja att den moderata riksdagskandidaten Mats Rudin själv betalat in avgifter för nya medlemmar han värvat - och uppmanat dem att rösta på honom. Han har hoppat av sin kandidatur.
CHRISTER G WENNERHOLM. Kom etta i Moderaternas provval till landstingsvalet i Stockholms läns landsting. Sitter som landstingsråd i Stockholms läns landsting med ansvar för trafikfrågor och vice gruppledare för Moderaterna i landstinget. Han leder partiets HBT-nätverk Öppna Moderater, och sitter även som ordförande för svensk kollektivtrafik, Nationella rådet för HIV-prevention och Mälardalsrådet. Wennerholm är också vice förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad. Foto: Bertil Ericson / ScanpixNu växer härvan. Expressen kan nu avslöja att minst fem tunga M-politiker utreds för fusk: riksdagsmannen Mats G Nilsson, landstingsrådet Christer G Wennerholm, kommunstyrelseledamöterna Petter Lindfors och Rolf Könberg samt tidigare nämnde Mats Rudin.

Hemlig valkartell

ROLF KÖNBERG. Trea i Moderaternas provval till kommunfullmäktige i Stockholms stad. Moderatpolitiker från Vällingby utanför Stockholm. Sitter i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Stockholms stad och är även ledamot i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Stockholms stad. Foto: Yanan Li/ Stockholm StadEnligt uppgifter till Expressen misstänks de ha format en hemlig valkartell och betalat medlemsvärvare för att rekrytera så många nya medlemmar som möjligt inför provvalet.
Sverker Eriksson, chefsombudsman i Moderaterna i Stockholms stad, bekräftade i går att de fem utreds för fusk.
- De namnen finns på min lista, säger han.
BIRGITTA WAHLMAN. Fullmäktigeledamot i Stockholm. Gift med Rolf Könberg som nu ska utredas för misstänkt valfusk. Birgitta Wahlman fick under provvalet själv en stor del av rösterna i den fuskmisstänkta valkretsen. Enligt obekräftade uppgifter har de fem utpekade moderaterna investerat 10 000 kronor vardera i en "valfond". Pengarna ska ha använts för att betala avgiften för de nya medlemmar som deras värvare redovisat. De nya medlemmarna ska sedan ha överlämnat sina valsedlar inför provvalet till värvarna. Dessa har, enligt uppgift, kryssat de namn som ingått i nätverket.

Misstänktes redan 2006

PETTER LINDFORS. Blev fyra i Moderaternas provval till kommunfullmäktige i Stockholms stad. Ledamot i både Stockholms kommunstyrelse och kommunfullmäktige och ordförande i Stockholms exploateringsnämnd. Sitter också som ledamot i Storstockholms brandförsvars förbundsfullmäktige och styrelse. I flera fall bottnar misstankarna i att de utpekade fått en stor andel av sina röster i provvalet från Rinkeby-Tensta, trots att området inte ligger i deras valkrets. Det gäller bland annat Mats G Nilsson.
- Min spontana reaktion är att han fått fler röster i Rinkeby-Tensta än i sin egen valkrets. Det kommer naturligtvis bli en fråga till honom, säger Sverker Eriksson.
Men härvan kan vara större än så. En politiker med insyn i rekryteringsarbetet berättar att tre av de fem moderaterna misstänktes för samma sak redan 2006. En av dem ska vara riksdagsmannen Mats G Nilsson, som alltså kan ha fuskat sig in i riksdagen. Sverker Eriksson bekräftar att han tagit emot dessa uppgifter och ska också utreda resultatet från provvalet 2006.
- Nu måste jag gå tillbaka och titta hur det såg ut då, säger han.
ANNIKA LINDFORS. Gift med fuskmisstänkte Petter Lindfors. Fick själv i provvalet till landstinget en stor del av rösterna från den fuskmisstänkta valkretsen. Två av de misstänkta har fruar som kan kopplas till härvan. Både Rolf Könbergs fru, Birgitta Wahlman, och Petter Lindfors fru, Annika Lindfors, är aktiva moderater, och fick en stor del av sina röster i provvalet från valkretsen där Rinkeby-Tensta ligger.
MATS RUDIN. Sitter i kommunfullmäktige i Stockholms stad och kandiderade till riksdagen 2010. Efter att det kommit fram att han köpt nya medlemmar och uppmanat dem att rösta på honom i provvalet har han hoppat av sin kandidatur till riksdagen. Det är ännu oklart om han kommer sitta kvar i fullmäktige. Mats Rudin har tidigare uttalat sig, men de fyra andra har lagt locket på. I går sökte Expressen alla fyra på deras hemadresser utan framgång. Till slut fick Expressen tag på Rolf Könberg på hans mobiltelefon.
- Jag har inga kommentarer, sa han sent i går kväll.

Reinfeldt vill inte uttala sig

BOR PÅ ETT STÄLLE - MEN FÅR RÖSTER FRÅN ANDRA. Flera av de fuskmisstänkta M-politikerna bor i Stockholms innerstad, men har fått röster från Tensta-Rinkeby (som ingår i Hässelby-Vällingbys valkrets), ibland fler än från sin egen valkrets. Foto: Jonas Lindkvist/DNFörutom de fem moderaterna utreds flera andra moderater för fusk. Moderaterna i Stockholm har därför stoppat riksdagslistan tills utredningen är klar.
Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt, men han har inte velat uttala sig.

Expressen.se rättar: I en tidigare version av denna text fanns en formulering som kunde missförstås som att Sverker Eriksson bekräftat att riksdagsmannen Mats G Nilsson fuskat. Han bekräftade naturligtvis bara att dessa misstankar har riktats mot Mats G Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag