Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De uppmanar till plankning - får bidrag

Foto: Maria Gredeskog

Statens Kulturråd ger boken "Trafikmaktordningen" – som författats av organisationen Planka.nu – 28 000 kronor i bidrag av skattepengar.

Planka.nu uppmanar aktivt resenärer över hela landet att vägra betala för kollektivtrafiken för att i stället lura kontrollanterna och "planka".

- Man tager sig för pannan, säger Björn Holmberg, stabschef vid SL i Stockholm.

Kulturrådet, en myndighet under kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroths kultur­departement, ger förlaget Korpen Koloni drygt 21 725 kronor i "litteraturstöd" och 6 345 kronor i distributionsstöd för manifestet "Trafikmaktordningen" som agiterar mot bilismen.

Som författare står Planka.nu – en organisation som vill att alla kollektivresenärer över hela landet ska vägra betala för sina resor. På hemsidan beskrivs detaljerat hur man plankar i olika städer på bussar, tåg och tunnelbanan.

"Har du inte visat legitimation när du åkt fast är det en lätt sak att hävda att du aldrig åkt fast, någon annan har ju uppgett dina personuppgifter", står det på hemsidan under rubriken "Om du åker fast".

"Minst sagt märkligt"

Björn Holmberg är stabschef vid Storstockholms Lokaltrafik, SL. Han tror först inte att det är sant när Expressen berättar att Planka.nu fått statligt stöd:

- Man tager sig för pannan. Att en statlig myndighet använder skattepengar till att aktivt uppmana om lagbrott. Det är minst sagt märkligt, det är för­vånande.

- Fuskåkandet kostar hundratals miljoner varje år, och det gäller bara SL i Stockholms län.

Ansvarig för bidraget till Planka.nu på kulturrådet är enhetschefen Signe Westin.

När Expressen ringde henne strax efter 18 i går blev hon irriterad:

- Hördudu, jag är hemma nu. Du får ringa mig på jobbet i morgon. Jag är ledig nu och vill inte prata.

Då ringer Expressen hennes högste chef, generaldirektören Kennet Johansson, som säger:

- Jag har själv inte läst den här boken som fått bidrag. Självklart ska vi inte ge bidrag till organisationer som uppmanar till lagbrott. Men jag är inte insatt i just det här ärendet. Jag ska titta på det här i morgon (i dag).

Till SVT säger Kennet Johansson senare:

- Den bedömning vår arbetsgrupp har gjort är att "Trafikmaktordningen" är en välskriven och välargumenterad debattbok som tillför ett nytt perspektiv i den trafikpolitiska utvecklingen.

Miljardbudget

Kulturrådet har cirka 80 anställda och en budget på 1 700 miljoner kronor per år.

Rådet skriver på sin hemsida:

"Kulturrådet är en statlig myndighet och har därför krav på saklighet och opartiskhet."

Efter Expressens artikel publicerade kulturrådet ett försvarstal på sin hemsida.
Kulturrådet medger där att boken "Trafikmaktordningen", som fått bidraget, har författats av Planka.nu, men skriver:
"Kulturrådet har inte delat ut pengar till Planka.nu, utan till förlaget Korpen Koloni som gett ut boken."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.