Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De tvingas vakta moskén i natt

Foto: Olle Sporrong

En ny moskéattack skakar Eskilstuna där skräcken sprider sig bland stadens muslimer.

En okänd gärningsman krossade ett fönster i Al Rahman-moskén, men ett kraftigt metallnät gjorde det omöjligt att kasta in en brandbomb.

– Jag visste att en attack skulle komma, nu håller vi vakt hela tiden, säger Jalal Faris, ordförande i Islamiska föreningen i Södermanland.

Ytterligare en moské attackerades i Eskilstuna under natten, bekräftar polisen. Den ligger bara några hundra meter från moskén som totalförstördes i en anlagd brand i går.

- Vi förstod att vi skulle attackeras efter branden i den andra moskén. Vi är rädda. Gärningsmännen kan slå till mot oss, de är fortfarande på fri fot, säger Jalal Faris, ordförande i Islamiska föreningen i Södermanland som har Al Rahman-moskén i Eskilstuna.

- Så snart vi fick höra om branden började vi hålla vakt i vår moské, vi plockade ut mattor och annat brännbart material. Vi väntade i moskén till midnatt. När vi kom tillbaka klockan sju på morgonen hade någon krossat en ruta.

- Innanför glaset sitter ett kraftigt metallnät, det har vi på alla fönster. Så om han försökte kasta in en brandbomb skulle han inte ha lyckats. Vår moské har attackerats två gånger tidigare, säger han.

"Har våra egna vakter"

Polisen i Södermanland bekräftar attacken mot Al Rahman-moskén. Händelsen rubriceras som skadegörelse.

– Under natten har någon krossat en ruta på en annan moské och sedan skadat två bilar utanför moskén. Man sparkade bort backspeglar och krossade en ytterruta. Det var inget genomslag för det var en dubbelruta, säger Lars Franzell, presstalesman hos polisen i Södermanland.

Polisen har ingen misstänkt förövare och utreder om de båda attackerna har koppling till varandra.

– Det här undersöker vi. Vi försöker kolla upp så mycket vi kan, säger Lars Franzell.

Jalal Faris berättar att många från den brända moskén kom till fredagsbönen i hans moské. Cirka 50 personer deltog i gudstjänsten jämfört med normalt ett 30-tal.

- Det var helt fullt i dag. Polispatruller var på plats hela tiden. Och så har vi våra egna vakter, säger Jalal Faris.

- Inför natten har vi också täckt fönstren med träskivor för att få mera skydd. Det är skrämmande, det fanns män, kvinnor och barn i den brända moskén. Och gärningsmännen vet när vi ber, säger han.

 

FOTNOT: Senare visade det sig att branden inte vart anlagd.