Sara Palani och Asma Abdulhalim säljer försvarssprej. Foto: PrivatSara Palani och Asma Abdulhalim säljer försvarssprej. Foto: Privat
Sara Palani och Asma Abdulhalim säljer försvarssprej. Foto: Privat
Asma Abdulhalim och Sara Palani går på gymnasiet S:t Eskils i Eskilstuna. Foto: PrivatAsma Abdulhalim och Sara Palani går på gymnasiet S:t Eskils i Eskilstuna. Foto: Privat
Asma Abdulhalim och Sara Palani går på gymnasiet S:t Eskils i Eskilstuna. Foto: Privat

De tröttnade på hoten – säljer nu försvarssprej

Publicerad

Trakasserier och rädsla hörde till Sara Palani och Asma Abdulhalims vardag.

Då bestämde de sig för att göra något.

I höstas började de sälja laglig försvarssprej och informera om sexuella trakasserier.

– Man känner sig så maktlös. Men med den här sprejen så känner man i alla fall sig säker, säger Sara Palani.

Sara Palani, 18, från Eskilstuna och Asma Abdulhalim, 17, från Strängnäs kände sig ofta rädda och osäkra när de gick hem på kvällarna. De jobbar båda extra efter skolan och gick hem själva i mörkret flera gånger i veckan.

– Jag märkte att jag inte ens kunde gå själv till en busshållplats som låg fem minuter från mitt hus utan att känna mig osäker, berättar Asma Abdulhalim.

De pratade med sina kompisar och märkte att de inte var ensamma om att känna sig rädda. I tidningarna läste de om sexuella trakasserier och våldtäkter.

– När vi såg vad som händer här i världen, speciellt i Sverige just nu och i Eskilstuna. Tjejer blir våldtagna och sexuellt trakasserade. Då kände vi att vi ville göra någonting för samhället, berättar Asma Abdulhalim.

Har alltid med sig en sprej

De går på gymnasiet S:t Eskils och skulle starta upp ett UF-företag inom sin utbildning. Först hade de tänkt sälja accessoarer, men kläckte sedan idén om att sälja försvarssprej. Den innehåller inte pepparextrakt och därför klassas den inte som ett vapen. Det gör att den är laglig att använda även utan licens. Försvarssprejen kan ändå både färga och förblinda den som attackerar.

Efter att Sara Palani och Asma Abdulhalim startade upp företaget har de alltid med sig en sprejflaska i väskan.

– Det kändes som att en enorm tyngd hade lyfts från våra axlar. Du känner dig kaxigare. Jag kan göra något, om du rör mig. Det känns skönt, berättar Sara Palani.

De har sålt runt 50 sprejer till både killar och tjejer. Många av dem har uppgett att de inte känt sig säkra ute på staden, men att sprejen hjälpt dem att våga gå ut.

En av deras kunder använde också sprejen när hon var på väg hem från en fest. Hon blev då trakasserad av en man som vägrade att lämna henne vara i fred. Då tog hon fram sprejen och hotade mannen. Men då han ändå inte lämnade henne i fred sprejade hon mannen. Han sjönk då ihop och tjejen kunde ta sig till säkerhet.

– Den här lilla sprejen kan verkligen förändra. Vi sover så mycket bättre om nätterna med tanke på att vi faktiskt har hjälpt folk där ute, säger Sara Palani.

En kortvarig lösning

Sprejerna som StayProtected-UF säljer går också att köpa i butik och på nätet, då för ett billigare pris. Sara Palani tycker att det är jättebra att sprejerna finns att köpa billigare, men anledningen till att de är dyrare hos dem är att de också går ut till företag och informerar om sexuella trakasserier.

Försäljningen av försvarssprej har ökat de senaste åren, något Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om. Sara Palani och Asma Abdulhalim tror att det beror på att det nu finns mer information om både sprejen och sexuella trakasserier.

– Debatten har helt enkelt blivit mycket större, säger Asma Abdulhalim.

De tycker inte att pepparsprej ska legaliseras, utan tycker att försvarssprejen räcker. För att få människor att känna sig tryggare och även minska de sexuella trakasserierna tror de i stället att det är viktigt med en politisk lösning.

– Självklart är det här ett mycket större problem som behöver lösas. Det enda vi kan göra är en korttidslösning. Sedan det större problemet, det är ju mer politiker som kan ta tag i det, säger Sara Palani.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag